enkel voor abonnees

Peking is klaar voor de Winterspelen

sport - 12 01 2022
Gebouw voor de Winterspelen in Peking
Foto: Belga-AFP / W. Zhao

Medaille nummer 7 voor België?

Op 4 februari starten de Olympische Winterspelen in de Chinese hoofdstad Peking. De Spelen duren tot 20 februari. Peking mocht ook al de Zomerspelen houden. Dat was in 2008. Het is de eerste keer dat een stad de beide Spelen organiseert. Wat moet je verder nog weten over de Winterspelen? Wablieft geeft wat uitleg.

 

Geschiedenis



Voor het ontstaan van de Olympische Spelen moeten we ver terug in de tijd. De Grieken hielden in Olympia om de vier jaar wedstrijden. Met die sporten eerden ze de god Zeus. De Spelen begonnen ongeveer 800 jaar voor het jaar 0. De laatste Spelen waren in het jaar 393. De Romeinen verboden toen de Spelen. Want voor de Romeinen was het christendom toen de enige godsdienst.

De Spelen verdwenen tot in de 19de eeuw. Toen kreeg Pierre de Coubertin een idee. De Fransman hield van geschiedenis. Waarom geen moderne Olympische Spelen houden? Om zo vele landen om de vier jaar samen te brengen. De eerste Spelen kwamen er in 1896 in de Griekse hoofdstad Athene. Maar die Spelen vonden plaats in de zomer. Wat dan met wintersporten zoals schaatsen of skiën? In 1924 kwam er een oplossing. De eerste Winterspelen kwamen toen naar het Franse Chamonix. Die gemeente ligt aan de voet van de berg Mont Blanc. Tot 1992 had je de beide Spelen in één jaar. Nu zijn er Winterspelen in het even jaar tussen twee Zomerspelen.

Uit
De Belgen op de Winterspelen
Uit

Belgen in Peking



Een Belgische atleet op de Winterspelen? Dat is bijna uniek. Want waar kan je hier goed skiën? En schaatsen is in ons land ook geen gewoonte. Dat is in Nederland helemaal anders. Begin januari waren ook maar zes Belgische atleten zeker van deelname. Naar wie moet je toch uitkijken?



Schaatser Bart Swings won in 2018 zilver bij het onderdeel massastart. Daarbij moet een grote groep 16 ronden schaatsen op de baan. Dat is goed voor een afstand van ruim 6 kilometer. Swings hoort nog altijd bij de beste schaatsers. Kan hij weer een medaille halen? Dan moet hij niet alleen op de Nederlanders letten. In deze sport doen ook Japan, Korea en Canada het nu heel goed. De beste schaatser is de Zweed Nils van der Poel. Is dat geen Nederlandse naam? Ja, zijn grootouders vluchtten tijdens de Tweede Wereldoorlog van Nederland naar Zweden.



Hanne Desmet en haar broer Stijn kunnen de finale halen bij de shorttrack. Daarbij schaats je snel erg kleine rondjes. Hanne werd bijna wereldkampioen op de 1.000 meter. Ze haalde toen zilver. Maar ze heeft nu last van een hersenschudding. Dat zorgt voor problemen met haar evenwicht. Hopelijk is dat tijdens de Spelen voorbij.

De Belgen kunnen het in de toekomst nog beter doen in deze sport. Want in Hasselt kwam er een baan voor shorttrack. Voor lange afstanden kunnen de atleten niet trainen in België. Bart Swings moet dus altijd oefenen in het buitenland.



In het kunst-schaatsen doet Loena Hendrickx het heel goed. Ze danst en springt prachtig op het ijs. Loena hoort bij de top in Europa. Maar op de Spelen komen de beste kunst-schaatsers ook uit de Verenigde Staten en Japan. En bij grote wedstrijden heeft Loena ook altijd last van stress. Toch moet ze de top 10 kunnen halen.



Kim Meylemans doet aan skeleton. Daarbij lig je op je buik op een soort slee. Je moet dan het snelst van een baan voor bobslee glijden. Kim kan een medaille halen. Maar rond Nieuwjaar kreeg ze corona. Ze kan nu niet meer deelnemen aan de Wereldbeker. Daarin stond ze op de vijfde plaats. Kim hoopt wel weer fit te zijn tegen de Spelen. En waarom doet ze het zo goed in deze sport? Kim Meylemans groeide op in Duitsland. Daar kan je makkelijk aan wintersporten doen.



Seppe Smits gaat zeker niet naar Peking. Hij brak zijn sleutelbeen. In 2017 werd hij nog wereldkampioen slopestyle. Dat is een onderdeel van snowboard. Maar de laatste jaren haalde hij niet meer de top. Smits is nu 30 jaar. Voor snowboard is Sebbe De Buck nog niet geplaatst voor Peking.

Uit
Vincent Kriechmayr
Foto: Belga - AFP / M. Bertorello
Uit

Een halve Belg als wereldkampioen



Vorig jaar werd Vincent Kriechmayr wereldkampioen skiën. De Oostenrijker won goud op het onderdeel super-G. Dat is een snelle afdaling met extra bochten. De moeder van Vincent heet Truus Vermeiren. De Vlaamse vrouw trok 40 jaar geleden naar Oostenrijk. Tijdens haar skivakantie werd ze verliefd op een Oostenrijker. Het paar bleef daar wonen. Truus en haar man kregen samen een zoontje. En die kon heel goed skiën…

Heeft Vincent nog wat met België? Een beetje wel. Hij is fan van de Rode Duivels. En hij eet graag frietjes. Vincent kent ook enkele woorden Nederlands. Als hij thuis ging slapen, zei hij altijd: “slaapwel moeke”.

 

Hoera, een medaille!



Niet alleen Bart Swings zorgde voor een Belgische medaille op de Winterspelen. In 1998 won schaatser Bart Veldkamp brons op de 5.000 meter. Veldkamp werd geboren als Nederlander. Hij won in 1992 ook goud voor Nederland op de Winterspelen. Maar hij besloot daarna om Belg te worden. Zo kon hij zich makkelijk plaatsen voor de grote tornooien. In 2006 nam hij nog deel aan zijn vijfde Spelen.

Voor het enige goud zorgden Micheline Lannoy en Pierre Baugniet. Nog nooit van gehoord? Dat is normaal. Het paar won goud in het kunst-schaatsen in 1948. In Sankt-Moritz in Zwitserland was er toen nog zilver voor de vier mannen in de bobslee. De Belgische ploeg bobslee voor vier mannen haalde al brons op de eerste Spelen van 1924. En we mogen ook Robert Van Zeebroeck niet vergeten. De kunst-schaatser won brons op de Spelen van 1928. Wie zorgt er in Peking voor de zevende Belgische medaille?

Uit

Grote landen samen tegen China

De Spelen in Peking krijgen kritiek. China denkt niet altijd aan de rechten van de mens. Dat is vooral een probleem in Tibet. In die streek heeft het volk een eigen taal, cultuur en geloof. Maar de Tibetanen hebben weinig of geen rechten. Want zwaai je met de vlag van Tibet? Dan krijg je een straf van 15 jaar gevangenis.

Ook het volk van de Oeigoeren is in China in gevaar. Oeigoeren zijn moslims. China stuurt ze naar kampen. Volgens China krijgen ze daar een nieuwe opvoeding. Omdat ze als moslims een gevaar vormen. Organisaties die opkomen voor de rechten van de mens denken daar anders over. De kampen lijken meer op gevangenissen. Ook Oeigoeren in het Westen zijn niet vrij. Hebben ze in de media kritiek op China? Dan kan dat gevolgen hebben voor familie die nog in China woont.

De Verenigde Staten (VS) namen in december al een besluit. Het land spreekt van een diplomatieke boycot. Wat wil dat zeggen? De VS sturen wel atleten naar Peking. Maar niemand van de Amerikaanse regering zal naar de Spelen gaan. Ook het Verenigd Koninkrijk en Canada volgen dit voorbeeld. Frankrijk en Duitsland wachten op een standpunt van Europa. In Oost-Europa wil ook Tsjechië een diplomatieke boycot. Het Internationaal Olympisch Comité zegt dat de atleten op de eerste plaats moeten komen. China vindt dat politiek en sport aparte zaken zijn. Toch laat China weten dat het maatregelen zal nemen tegen de landen die aan een boycot meedoen.



Al eerder een boycot



Landen die niet willen deelnemen aan de Spelen? Die zijn niet nieuw. In 1980 riepen de Verenigde Staten op tot een boycot van de Zomerspelen in Moskou. De oorzaak was de inval van de Sovjet-Unie (nu Rusland) in Afghanistan. De meeste Europese landen namen toch deel aan de Spelen. Robert Van de Walle haalde toen goud voor België in het judo.

Vier jaar later waren de Zomerspelen in het Amerikaanse Los Angeles. Toen begon de Sovjet-Unie met een boycot. Volgens het land was de reden de vuile lucht in de stad. Maar dat geloofde bijna niemand. Niet alleen de meeste landen uit Oost-Europa gingen niet naar de Spelen. Ook atleten uit communistische landen zoals Cuba en Vietnam trokken niet naar Los Angeles.



 

Tekst door Dominique Piedfort 

Aan