Spanje wint EK voetbal

sport - 15 07 2024
Spanje is de nieuwe kampioen van Europa in het voetbal.
Spanje is de nieuwe kampioen van Europa in het voetbal. Foto AFP / A. Dennis

Spanje is de winnaar van het Europees kampioenschap (EK) voetbal. Het land won de finale tegen Engeland met 2-1. Het is al de vierde keer dat Spanje een EK wint.

De eerste helft van de finale was niet erg spannend. Beide ploegen wilden vooral geen doelpunt tegen krijgen. Spanje hield de bal meer in de ploeg dan Engeland. Maar beide ploegen konden geen echte kansen maken.

Aanvallen
Spanje begon fel aan de tweede helft. Al na twee minuten trof Nico Williams raak. Hij kreeg een mooie voorzet van de jonge Lamine Yamal. Na dat doelpunt moest Engeland wel meer aanvallen. Dat lukte de eerste tien minuten niet echt. De trainer wisselde enkele spelers. Dat bleek een goed plan. In minuut 73 trof invaller Cole Palmer hard raak van net buiten de grote rechthoek.

Laatste minuten
Na de 1-1 bleven beide ploegen aanvallen. Maar ook de verdedigers deden hun werk. Zo leken er verlengingen aan te komen. Daar dacht Spanje anders over. Marc Cucurella trapte een knappe voorzet vanop links. Mikel Oyarzabal kwam net op de juiste plaats voor het Engelse doel. Zo tikte hij in minuut 86 de 2-1 binnen. Engeland probeerde nog wel te scoren. Dat lukte niet meer in de laatste minuten. Zo werd Spanje kampioen van Europa.