Heldere verklaring van rechten wint Wablieft-prijs 2023
De Wablieft-prijs 2023 is in samenwerking met
Vorige winnaars
Kei-Jong werkt al 45 jaar voor kwetsbare jongeren van 16 tot 31 jaar, die nood hebben aan duidelijke informatie. De vzw maakt voor hen brochures met heldere info in een duidelijke opmaak. Die gaan over belangrijke en vaak complexe thema’s zoals stemmen, relaties, racisme en mentaal welzijn. Ook voor jongeren met een beperking die een persoonsvolgend budget willen aanvragen, maakte Kei-Jong een boekje. Alle brochures zijn in eenvoudige taal. Bij noodzakelijke moeilijke termen krijgt de lezer uitleg.
VTM-journalist Stef Wauters spreekt helder en natuurlijk, ook in studiogesprekken. Hij stelt vragen die een gemiddelde kijker zich zou stellen. Dat doet hij op een spontane manier. Daarnaast is hij vlot verstaanbaar omdat hij een goed tempo aanhoudt, goede klemtonen legt en voldoende adempauzes neemt. Hij vertelt het nieuws met een levendige en toch rustige intonatie. Zo is iedereen mee.
Viroloog Steven Van Gucht communiceert altijd laagdrempelig, zonder nuance te verliezen. Zijn stem en gezicht stralen vertrouwen uit. Van Gucht blijft altijd begripvol en rustig. Hij geeft het gevoel dat we samen het coronavirus kunnen overwinnen. Hij brengt alleen feiten en informatie die van belang zijn voor de burgers.
Corona heeft een gigantische impact op ons dagelijks leven en onze maatschappij. Heldere communicatie is daarbij broodnodig. Ze kan zelfs levens redden.
Academische taal is vaak ingewikkeld. Daarom is er de Vlaamse PhD Cup. Die laat jonge wetenschappers hun werk voorstellen in eenvoudige taal. De onderzoekers maken hun resultaten op die manier duidelijk voor iedereen. Zo kan ook het grote publiek het belang ervan inzien.
Lieven Scheire wint de Wablieft-prijs 2018. Lieven is onder meer presentator op tv en radio. Hij geeft heldere uitleg over de wonderen van de natuur. Bijvoorbeeld in het tv-programma ‘Team Scheire’ en de podcast ‘Nerdland’. Lieven laat weten dat hij het een eer vindt om de Wablieft-prijs te krijgen. “Zeker als ik zie wie de prijs voor mij won.” Vorige winnaars waren Chris De Nijs, Jill Peeters, Dimitri Leue, Vincent Kompany, Goedele Liekens en nog vele anderen.
Je ziet hem vaak op straat tussen veel mensen en voor bedrijfspoorten. Bij betogingen en stakingen staat hij klaar met de microfoon. Dan zie je VRT-journalist Chris De Nijs op zijn best. Hij legt sociale kwesties eenvoudig uit in zijn eigen woorden. Vaak bericht hij over moeilijke zaken die voor veel mensen van belang zijn. Dankzij De Nijs kan iedereen begrijpen wat er precies gebeurt. Daarom ontving hij dit jaar de Wablieft-prijs voor duidelijke taal.
Het weer en het klimaat zijn ingewikkelde zaken. Toch lukt het Jill Peeters om ze helder en duidelijk uit te leggen. Moeilijke woorden vermijdt ze. Heeft ze toch een moeilijk woord nodig? Dan legt ze uit wat het betekent. “Je kan niet alles weten over alles”, vindt Peeters. “Daarom probeer ik mijn weerberichten en boeken zo eenvoudig mogelijk te maken. Dan is alles duidelijk voor iedereen."
Heerlijk Helder
De Wablieft-prijs 2015 ging naar radiomaker Jan Hautekiet en auteur Ann De Craemer voor de campagne ‘Heerlijk Helder’. Het programma Hautekiet van Radio 1 besteedde dit jaar veel aandacht aan klare taal. Dit doen ze omdat de overheid, ambtenaren en vele anderen te vaak onnodig onbegrijpelijke taal gebruiken.
Jan Hautekiet
Jan Hautekiet lag dankzij zijn duidelijk taalgebruik al enkele jaren in de bovenste schuif bij Wablieft. Met Heerlijk Helder overtrof hij helemaal onze verwachtingen.
Ann De Craemer
Auteur Ann De Craemer, die in 2014 al de shortlist haalde, was de sterkhouder van de campagne. Zij was niet alleen voorzitster van het Heerlijk Helder-panel. Samen met Jan Hautekiet schreef Ann ook het Heerlijk Helder-boek met als slogan: “Weg met krommunicatie!”
Het Red Star Line museum in Antwerpen spreekt sinds de opening in 2013 een heel breed publiek aan. Red Star Line brengt het verhaal van twee miljoen passagiers die hun geluk gingen zoeken in Noord-Amerika. Met extra aandacht voor heldere taal.
In 2013 won acteur, theatermaker en schrijver Dimitri Leue de Wablieft-prijs. Sinds vele jaren slaagt Leue erin om met poëtische en toegankelijke taal jong en oud te charmeren.
Daarbij vertrekt hij altijd vanuit een duidelijk engagement. Bij zijn jongste voorstelling ‘De diepte van het dal’ die het taboe over depressie wil doorbreken, zei hij: “Ik wil met dit stuk minstens tien zelfmoorden voorkomen”. De première van de voorstelling werd dan ook onthaald met een staande ovatie. Dat verdient een Wablieft-prijs, als kers op de taart voor al zijn werk. En in de overtuiging dat er nog veel moois volgt.
“De bal is rond.” “Het seizoen is nog lang.” “De benen waren goed.” … Liefhebbers van duidelijke taal worden in de sportwereld niet bepaald vrolijk. Of toch?
De kapitein van Manchester City en de Rode Duivels is een verademing. Hij houdt zijn vinger aan de pols van de actualiteit en heeft daar niet veel zinnen voor nodig. Zijn kernachtige tweets blinken uit in helderheid en gaan de wereld rond. Met zijn duidelijke taal overstijgt hij ook de Belgische regio’s en verbindt hij mensen. Dat verdient een prijs. Een Wablieft-prijs.
G-kracht is een coachingsproject van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven. Het verhoogt het lees- en schrijfniveau van jongeren in BSO en TSO. G-kracht daagt leerlingen uit om te schrijven, lezen en rekenen zoals ze later in hun beroepsleven moeten doen.
Het project Luisterogen maakt verhalen en informatie toegankelijk aan de hand van kamishibai, een vorm van Japans toneel. Luisterogen is het resultaat van een samenwerking tussen KOCA en De Dagen.
Beide ziekenfondsen laten hun standaardbrieven aan hun leden herschrijven in duidelijke taal. Ze doen dit om de toegankelijkheid van hun dienstverlening te verbeteren.
Europakenner Vos en VRT-journalist Heirbaut schetsen met hun boek ‘Hoe Europa ons leven beïnvloedt’ een klaar en duidelijk beeld van de werking van de Europese Unie (EU). Ze tonen ook de EU-invloed aan op het leven van alledag.
Als projectleidster van het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Daarkom in Brussel en als auteur van haar autobiografie ‘Kif-Kif’ (in samenwerking met Tessa Vermeiren) komt Idrissi op voor gelijke kansen voor iedereen, in het bijzonder voor allochtone jongeren.
Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Van Quickenborne en Vlaams minister van Bestuurszaken Bourgeois vereenvoudigen de contacten tussen burger en overheid door formulieren aan te passen. Dat doen ze met de websites www.kafka.be en www.vlaanderen.be/formulieren.
Vyncke wijst als oprichter van Seniorennet en auteur van de handleidingen ‘Internet na 50 ‘ en ‘Veilig op internet’ senioren op een vlotte en eenvoudige wijze de weg naar internet en pc.
Oud-assisenrechter Van Fraechem pleit er voor dat het gerecht vonnissen en arresten opstelt in een taal die iedereen begrijpt. Dat moet leiden tot een betere toegang tot de rechtspraak voor elke Belg.
Tv-maakster Liekens praat in de media met gewone mensen over gewone dingen. Ze haalde onderwerpen uit de taboesfeer en bracht met programma’s als ‘Kies Recht’ en ‘Recht van antwoord’ politiek eenvoudig in de huiskamer.
Regeringscommissaris voor Sociale Zekerheid Van Gool wil de kloof met de burger overbruggen. Ze doet dit door de administratieve mallemolen van de overheid in sociale zaken aan banden te leggen in 25 vereenvoudigingsprojecten.
VRT-journalist Bracke en tv-presentator Crabbé maken in hun programma ‘Bracke en Crabbé’ op hun heel eigen wijze de politiek en de gemeenteraadsverkiezingen begrijpelijk voor iedereen, kiezers en tv-kijkers.
Journalist Jan Huys brengt op onnavolgbare wijze het radionieuws van de VRT eenvoudig en begrijpelijk. Hij kan als geen ander goed uitleggen waarover het nu echt gaat in sociale en economische berichten.
SP.A-politicus en Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie Steve Stevaert houdt niet van moeilijke woorden. Hij praat eenvoudig en wil hiermee in de samenleving het uitsluiten van mensen tegengaan.
De bekende weerman brengt het weer duidelijk en eenvoudig en in een verzorgd en correct Nederlands op het scherm. Hij zet zich met het tv-programma ‘De kip of het ei’ ook in voor het begrijpelijk maken van de wetenschap.
Aan welke criteria moet de winnaar voldoen?
- Het project (of de persoon, of organisatie) is Belgisch of heeft een duidelijke link met België.
- Het Nederlands staat centraal. Het mag ook in combinatie met andere talen.
- De winnaar zet taal in om meer mensen zelfstandig te laten deelnemen aan onze maatschappij.
- Het kan gaan over gesproken en/of over geschreven taal.
- Het initiatief van de winnaar vond plaats na de uitreiking van de vorige Wablieft-prijs.
- De winnaar had niet alleen de intentie om informatie breed toegankelijk te maken. Het project, de persoon of de organisatie heeft ook actie ondernomen.
Heb jij een kandidaat?
Ken jij personen, organisaties of projecten die in aanmerking komen voor de Wablieft-prijs van 2023? Stuur een mail naar vraag@wablieft.be met je argumenten. Alvast bedankt!