enkel voor abonnees

Spanje en Engeland naar de finale

sport - 11 07 2024
Lamine Yamal_copy MIGUEL MEDINA_AFP
Lamine Yamal (16 jaar) van Spanje is nu de jongste speler ooit die scoorde op een EK. Foto AFP / M. Medina

Op het Europees kampioenschap (EK) voetbal zijn de halve finales voorbij. Spanje van Frankrijk met 2-1. Nederland verloor van Engeland met 1-2. Spanje en Engeland strijden dus om de titel. De finale vindt zondag 14 juli plaats in Berlijn.

Frankrijk speelde op het EK in geen enkele wedstrijd erg sterk. Toch raakte het vlot in de halve finales. Spanje was duidelijk de favoriet. Zij speelden wel al heel goede wedstrijden op het EK. Frankrijk verraste met een sterk begin. In minuut 9 gaf Kylian Mbappé een mooie voorzet. Randal Kolo Muani kopte de bal van dichtbij binnen: 0-1 voor Frankrijk.

Jongste speler
Frankrijk bleef sterk aanvallen. Er kwamen nog enkele kansen. Maar ook Spanje begon steeds meer aan te vallen. In minuut 21 knalde Yamine Lamal de bal hard in bovenin de hoek van het doel. De Franse doelman maakte geen kans. Yamal is nu de jongste speler ooit die een doelpunt maakte op een EK. Hij is nog maar 16 jaar.

Kleine tik
Vier minuten na het doelpunt van Yamal trof Spanje weer raak. Deze keer was het Dani Olmo. Hij nam de bal mooi aan voor doel. Hij gaf de bal een kleine tik. Zo stond hij helemaal vrij om te scoren: 2-1. In de tweede helft kregen beide ploegen nog enkele kansen. Maar doelpunten kwamen er niet meer.

Hard binnen
In de andere halve finale leek Nederland de favoriet. Want ook Engeland speelde op dit tornooi nog niet echt goed. Al na 7 minuten maakte Xavi Simons 1-0 voor Nederland. Van net buiten de grote rechthoek knalde hij de bal hard binnen. Engeland zette meteen ook de aanval in. Daar kwamen enkele grote kansen van.

Strafschop
In minuut 14 trapte Harry Kane voor Engeland van dichtbij het doel naar de bal. Bij het verdedigen raakte de voet van Denzel Dumfries de voet van Kane. De scheidsrechter gaf een strafschop. Kane trapte die hard binnen. Zo stond het al snel weer gelijk. Tien minuten later was Dumfries de redder voor Nederland. Hij stopte een bal vlak op de lijn van het doel. Nederland en Engeland kregen allebei nog enkele grote kansen. Toch bleef het 1-1 bij de rust.

Invaller
De tweede helft was veel minder spannend dan de eerste. Beide ploegen hadden nog enkele goede aanvallen. Saka scoorde voor Engeland. Maar hij stond buitenspel. Het doelpunt telde dus niet. Er zouden verlengingen komen. Dat leek zeker. Maar plots was daar invaller Ollie Watkins. In de 91ste minuut trapte hij de bal van dichtbij binnen. Zo won Engeland toch nog met 1-2.