enkel voor abonnees

De ‘raakvlakken’ van beeldhouwer Raid Alwasety

interview - 19 10 2019
Raid Alwasety
Foto: Michel Helaers

Hij kijkt ernaar uit. Over enkele dag gaat in Lier de tentoonstelling ‘Raakvlakken’ open. Raid Alwasety (56 jaar) toont er zijn kunstwerken. Hij doet dat samen met twee andere artiesten. Dat zijn zijn vrouw en Greet Cassiers. Ze brengen beelden en gedichten samen. Wat betekent kunst voor Raid uit het verre Irak? Wablieft schreef de antwoorden neer.

 

Wablieft: Raid, jij woont in Edegem bij Antwerpen. Dat was ooit anders…

Raid Alwasety: Ik kom uit uit een plaats bij Bagdad in Irak. Vier jaar geleden kwam ik naar België. Eerst leefde ik in het centrum voor opvang van asielzoekers in Lint. Uiteindelijk kreeg ik papieren. Ik mocht in België blijven. Ik begon lessen Nederlands te volgen.

Waarvoor was jij op de vlucht?

Ik was leraar kunst in de hoofdstad Bagdad. Lang geleden was Irak een land waar veel kon. Dan kwam de dictator Saddam Hoessein. De oorlog maakte een einde aan zijn macht. Toch was dat niet de oplossing. Elke dag zijn er nu in Irak problemen en geweld. Ik volg het elke dag op het nieuws. De invloed van de godsdienst is opnieuw groot. Vrouwen moeten hoofddoeken dragen. Als kunstenaar mag ik niet meer doen wat ik wil. Naakte huid afbeelden kan niet. Als kunstenaar liep ik gevaar, dus vertrok ik.

Was vertrekken een grote stap?

Heel zeker. Maanden was ik er in mijn hoofd mee bezig. En praten met mijn vrouw May. En dan doe je dat toch. Ik zag mijn vrouw May en mijn kinderen lang niet. Ik kon ze enkel bellen. Gelukkig kon ik ze uiteindelijk naar hier halen. Ik heb nog één volwassen zoon in Irak.

Kom jij uit een familie van kunstenaars?

Mijn vader was leraar, maar niet van kunst. Hij dacht er wel aan voor zijn kinderen. Hij kocht voor mij bijvoorbeeld papier om te tekenen en te schilderen. Ik was toen acht jaar. Zo is dat begonnen.

Jij en je vrouw zijn allebei kunstenaars. Gaat dat goed samen?

Ja, hoor. Ik maak vooral beelden, groot en klein. En mijn vrouw schildert. Ze maakt vooral portretten. We hebben dus elk onze stijl. We praten zeker over het werk van elkaar. Het werk zelf, dat is soms wel druk met twee. Want we wonen op een appartement. Ik werk vooral in de badkamer. Ik kan ook terecht in de academie van de gemeente Hove.

Waaruit maak je je beelden?

Dat kan van alles zijn. Wel vooral allerlei soorten steen. Ik beitel en hamer daarop. Ik gebruik ook een elektrisch toestel. Ik werk graag tot twee uur ‘s nachts door aan mijn werken. Ik moet wel opletten voor de buren. Gelukkig zijn ze bejaard en horen ze al minder goed. (lacht)

Hoe begin je aan een beeld?

Dat zit ergens in mijn hoofd en mijn hart. En dan moet dat eruit. Het is mijn verbeelding aan het werk. Dat is kunst. En die kan niet zonder vrijheid. Aan een beeld kan ik een week tot maanden werken.

Je had al zeven tentoonstellingen met je kunst. Verkoop je dan ook?

Ja, maar dat mag altijd meer zijn. (glimlacht)

Hoeveel kosten je beelden?

Tussen 100 en 1.000 euro. De prijs hangt niet alleen van mijn werk af. Ook de kostprijs van de materialen speelt een rol. Ik werk ook met een galerij. Die verkoopt mijn werk. De galerij houdt wel 40% voor zichzelf. Dat is bijna de helft! (lacht)

Geef jij je beelden en werken een naam?

Nee, dat doe ik niet. Waarom? Kunst moet op zichzelf staan. Iedereen kan en mag er iets anders in zien. Dat is de sterkte van kunst. Je weet ook niet waarom mensen je werken kopen.

Jullie tentoonstelling in Lier heeft wel een naam, ‘Raakvlakken’. Waarom?

Alle drie gebruiken we kleuren, lijnen en vormen in onze kunst. Die drie dingen raken elkaar. Onze gedachten raken elkaar ook. Alleen spreken we met de taal van de kunst. En dat is de mooiste taal van de wereld.

Uit
Kunstwerk van Rais
Wablieft / M. Helaers
Uit

De tentoonstelling ‘Raakvlakken’ vind je in site L’Avenir in Lier. Ze toont kunst van Raid Alwasety, May Alsumeria en Greet Cassiers. De opening is op zaterdag 26 oktober om 14 uur. Verder open elke zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Meer info: lavenirsite.be

 

Aan

Artikel door Michel Helaers

Uit