enkel voor abonnees

De mooiste foto’s van het jaar

buitenland - 28 04 2020
World Press Photo winnaar
Yasuyoshi Chiba / AFP

De organisatie World Press Photo koos opnieuw de beste foto’s van het jaar over nieuws. Fotograaf Yasuyoshi Chiba uit Japan werd de grote winnaar. De jury vond zijn foto de beste van allemaal. 

 

De fotograaf nam de foto op 19 juni 2019. Hij toont een jongen in Soedan in Afrika. Die protesteert in de hoofdstad Khartoem. In april zette het leger daar de dictator Omar al-Bashir af. Maar het volk kreeg niet meer vrijheid. Daarom ging het protest door. Zelfs toen de stroom uitviel. Andere betogers zorgden dan voor licht met hun telefoons. Op 17 augustus gaf het leger toe en deelde het macht met het volk. Wablieft koos nog vijf andere opvallende foto's uit de wedstrijd.

 

Uit
World Press Photo rouwende vrouwen
Mulugeta Ayene / AP
Uit

Een vrouw gooit zand in haar gezicht, in de buurt van de hoofdstad Adis Abeba in Ethiopië. Daar rouwt ze op de plaats van een ongeluk met een vliegtuig. Dat stortte neer op 10 maart 2019. Alle 157 mensen aan boord kwamen om. Het vliegtuig was een Boeing 737 MAX. In oktober 2018 stortte ook al zo een toestel neer. Dat vliegtuig viel in de Java-zee bij Indonesië. Sinds het ongeval in Ethiopië mag geen enkele 737 MAX nog vliegen.

 

Uit
World Press Photo Ewa
Tomek Kaczor / Duzy Format Gazeta Wyborcza
Uit

Het meisje op de foto heet Ewa. Ze is 15 jaar en komt uit Armenië. In dat land was het voor haar familie niet meer veilig. Daarom vluchtten ze naar Europa. Uiteindelijk kwamen ze in Zweden aan. Maar daar mochten ze niet blijven. Door alle stress en onzekerheid van de vlucht raakte Ewa in een soort van coma. Toch stuurde Zweden hen naar Polen, het eerste land waar ze in Europa aankwamen. Pas na acht maanden daar werd Ewa weer beter.

 

Uit
World Press Photo Rugby
Kim Kyung Hoon / Reuters
Uit

Rugby is een heel geliefde sport in Japan. Dat land telt 150 clubs met ploegen voor mensen ouder dan 40 jaar. Japan heeft het grootste aantal mensen ouder dan 65 jaar ter wereld. Van alle Japanners is 28% ouder dan 65 jaar. Veel oudere mensen zijn eenzaam. Sport kan dan helpen. Zo kunnen die mensen elkaar ontmoeten. Eén sporter is Ryuichi Nagayama. Hij staat in het midden van de foto. De man is 86 jaar en speelt nog wedstrijden ruby. 

 

Uit
World Press Photo orang-oetan
Alain Schroeder
Uit

Een kleine orang-oetan ligt op een doek van dokters. Het aapje is maar een maand oud. Toch ging het dood. Redders vonden het dier samen met zijn gewonde moeder. De moeder kreeg de naam Hope. Ze had fruit gegeten in de boomgaard van een dorp op het eiland Sumatra. Dat hoort bij Indonesië. De inwoners van het dorp raakten Hope 74 keer met geweren met luchtdruk. Hope overleefde de aanval. Haar kleintje niet. In het wild leven maar 14.000 orang-oetans meer.

 

Uit
World Press Photo krater
Katie Orlinsky / National Geographic
Uit

De aarde warmt op. Dat merken ze goed bij de plaats Batagay in Siberië in Rusland. Daar ligt een grote krater. Die ontstond omdat er te veel bomen gekapt werden. Daardoor begon de bevroren grond te dooien. Alles begon in de jaren 1960. Intussen is de krater 1 kilometer lang en 86 meter diep. Hij wordt elk jaar 10 tot 30 meter groter. Bij de dooi komen grote hoeveelheden van de gassen methaan en CO2 vrij. Die versnellen de opwarming van de aarde nog.

 

Teksten door Ruud Meert

Uit