enkel voor abonnees

Fransen stoppen uiterst-rechts

buitenland - 08 07 2024
Emmanuel Macron gaat stemmen.
De Franse president Macron ging zelf ook stemmen. Foto AFP / M. Badra

De Franse verkiezingen zorgden voor een grote verrassing. Het uiterst-rechtse Rassemblement National (RN) werd niet de grootste partij in het parlement. Vooraf leek RN met veel voorsprong te zullen winnen.

In Frankrijk regeren president Emmanuel Macron en zijn eerste minister Gabriel Attal. Macron leidt de liberale partij Renaissance. Veel Fransen zijn Macron beu. Armoede en veiligheid zijn steeds meer een probleem. De uiterst-rechtse partij RN zag een kans. Ze wil minder migranten en meer steun voor Fransen. 

Gok
RN won vlot de Europese verkiezingen van juni. President Macron vervroegde daarom de verkiezingen voor het Franse parlement. Dat was een gok. Volgens rondvragen kon RN meer dan de helft van de zetels winnen. Dan zou de partij een regering vormen zonder hulp van anderen. 

Angst
De angst voor uiterst-rechts was groot. Daarom werkten sommige partijen samen tegen RN. Er gingen ook veel meer Fransen stemmen dan in juni. De uitslag van de verkiezingen verraste. RN won veel zetels bij. Toch is ze nu maar de derde partij. Het linkse Nouveau Front Populaire (NFP) is de winnaar. Dat zijn communisten, socialisten en groenen samen. De partij Ensemble van Macron is de tweede grootste. Pas daarna komt RN.

Regering
Wie gaat nu een regering vormen? Geen enkele partij heeft alleen de meerderheid. De partij van Macron verloor ook veel zetels. Macron vroeg zijn eerste minister om voorlopig verder te werken. Want over enkele weken starten de Olympische Spelen. Daarna volgen wellicht nog maanden van gesprekken. Macron zelf is zeker president tot 2027.

Uit