enkel voor abonnees

Al 30 jaar kijken in de ruimte

buitenland - 05 05 2020
telescoop Hubble
Foto: NASA

Telescoop Hubble

Op 24 april 1990 ging de telescoop Hubble de ruimte in. Dat is 30 jaar geleden. Hubble is een telescoop van de Amerikaanse dienst voor ruimtevaart NASA. Zijn naam komt van de Amerikaan Edwin Hubble. Hij bewees in 1929 dat het heelal veel groter is dan altijd werd gedacht. Maar wat doet de telescoop precies?



De telescoop draait al 30 jaar lang als een kunstmaan rond de aarde. Aan boord is een speciale camera. Daarmee kan Hubble foto’s nemen van heel ver in de ruimte. Heb je al gehoord van de Adelaars-nevel? Die was goed voor de mooiste foto die ooit is genomen in het heelal.



De Adelaars-nevel

De Adelaars-nevel ligt in het sterrenbeeld Slang. De nevel omgeeft een hoop sterren. Die zijn ontdekt in het jaar 1745. Hoe ver ligt de nevel bij ons vandaan? Wel, de snelheid van het licht is 300.000 kilometer per seconde. Reis je zo snel als het licht? Dan doe je er 7.000 jaar over. De nevel zelf is tot 70 lichtjaar lang. Zie je vingers op de foto? Dat zijn wolken van waterstof. Hieruit groeien sterren.

Uit
Adelaarsnevel
Foto: NASA
Uit

Saturnus en de vier manen

Hubble maakte ook prachtige foto’s van Saturnus. Die planeet is bekend dankzij de ringen errond. Saturnus is de zesde planeet in ons zonnestelsel. Ze bestaat vooral uit gassen. De naam komt van de Romeinse god voor de landbouw.

Saturnus heeft ook de meeste manen van ons zonnestelsel. In totaal zijn het er wel 82. Vier manen hebben een diameter die groter is dan 1.000 kilometer. De diameter is de rechte lijn die je door het midden van een bol kan trekken tussen twee punten op de buitenkant ervan.

Uit
de planeet saturnus
NASA
Uit

De melkwegen

De Hubble-telescoop gaf ook een beeld van de melkwegen. Onze aarde is een deel van een zonnestelsel dat bij een melkweg hoort. Maar er zijn wel meer melkwegen. Zo toonde Hubble al de melkweg van Rubin. Die is 2,5 keer breder dan onze melkweg en bevat tien keer zoveel sterren. De afstand is 232 miljoen lichtjaar. Hubble ontdekte ook dat onze melkweg over 4 miljard jaar zal botsen met de nevel van Andromeda. Dat is een stelsel van sterren. De botsing kan het einde betekenen voor de zon en onze aarde.

Uit