“Gezondheid is belangrijker dan je spaarrekening”
Net zoals elke moeder wil Soumaya (42) het beste voor haar twee kinderen. Voor haar is dat: vers koken en een proper huis. Soumaya werkt halftijds als verpleegster aan huis. Ze moet keuzes maken in haar budget. Maar ook dan lukt het om haalbaar en betaalbaar te koken. “Soms moet ik wel kiezen tussen ‘tijd’ en ‘gezond’”, zegt ze.
“Het leven is druk. Ik ga werken. Ik wil vers eten voor mijn kinderen. En ik wil soms iets voor mijzelf doen”, vertelt Soumaya. “Zelf koken is belangrijk in de Marokkaanse cultuur. Vroeger gingen veel moeders niet werken. Ze hadden tijd om te koken voor hun gezin. Veel oude Marokkaanse gerechten moeten lang op een laag vuurtje staan. Dat lukt niet als het snel moet gaan. Een tajine? Daar heb ik in de week geen tijd voor. Ik gebruik soms wel een snelkookpan. Daarmee gaat koken wat vlugger.”
Niemand is perfect
“Ik heb geleerd dat niemand perfect is. Vandaag kwam ik om vijf uur thuis van het werk. Vanavond moet ik nog weg. Dus ik eet toast met krabsla en ik drink thee.” Vers eten maken voor haar kinderen blijft heel belangrijk voor Soumaya. “Mijn dochter is 19 jaar. Zij eet vaak buitenshuis. Mijn zoon is 13 jaar. Voor hem haal ik soms iets uit de diepvriezer. Dat zijn dan bijvoorbeeld frietjes of inktvis-ringen voor in de airfryer. Dat doe ik enkel als ik weinig tijd heb. Ik voel me daar echt schuldig over. Maar ik heb geen keuze. Ik probeer minder streng te zijn voor mezelf. Maar gelukkig ben ik er niet mee.”
Goed brood
Gezond eten is ook heel belangrijk voor Soumaya zelf. “Ik heb problemen met mijn maag. Daarom moet ik goed brood eten. Vroeger kocht ik brood vaak in de goedkoopste supermarkt. Ik vond dat geen lekker brood. Het is niet gezond. Waarom kocht ik het dan toch? Ik weet het niet. Een beetje geld uitsparen is niet zo belangrijk als een goede gezondheid.”
“Ik ga nog altijd naar de goedkope supermarkten. Maar mijn brood haal ik zoveel mogelijk in de Delhaize. Mijn gezondheid en die van mijn kinderen zijn belangrijker dan mijn spaarrekening. Soms probeer ik zelf brood te bakken. Maar ik moet eerlijk zijn: ook daarvoor heb ik weinig tijd.”
Groenten en fruit
“Ik kook zoveel mogelijk zelf. Ik eet ook zo weinig mogelijk buitenshuis”, gaat Soumaya verder. “Ik maak eenvoudige gerechten, met veel groenten. Maar van groenten of fruit uit de supermarkt weet ik niet zeker of ze wel zo gezond zijn. Sproeien ze daar niet van alles op? Een tomaat uit de supermarkt blijft een maand goed in de koelkast. Dat kan toch niet? Op vakantie in Marokko proef ik meteen: zo moeten groenten en fruit smaken.”
Volkstuintje
“Ik zou graag zelf groenten en fruit kweken. Maar ik heb geen tuin. Er zijn wel volkstuintjes in Antwerpen. De huurprijs valt mee. Een tuintje kost ongeveer 50 euro per jaar. Maar er is een wachtlijst. Dat vind ik jammer. Je kan ook naar de pluktuin. Maar daar moet je meteen een abonnement voor een jaar nemen. Ik wil dat graag eerst proberen. Ik wil kunnen proeven of het vers en gezond is. Vertrouwen op mijn zintuigen: dat leerde ik als kind al.”
Bij de boer
Op de markt vindt Soumaya soms wel goede groenten. “Ik kocht eens witlof van een boer op de markt. Na drie dagen was het slecht. Daardoor wist ik dat die boer geen chemische middelen had gebruikt”, zegt ze. “Als verpleegster aan huis ken ik veel mensen. Ik verzorg iemand die een boer kent die eieren verkoopt. Dat vertrouw ik wel. Want ik kon die eieren al proeven. Ze smaken goed. Elke twee weken rijd ik zelf naar een boer. Daar koop ik melk, yoghurt, eieren en boter.”
Niets in de vuilnisbak
Soumaya probeert zo weinig mogelijk te verspillen. “Ik koop alleen wat ik nodig heb”, zegt ze. “Is er toch een restje? Dan eten we het de dag nadien op. Is het te weinig voor ons drie? Dan maak ik er iets kleins bij. Is de melk bijna slecht? Dan maak ik er yoghurt van. Bij mij gaat niets in de vuilnisbak.”
Samen maken we gezond haalbaar én betaalbaar!
Meer inspiratie? Neem een kijkje op: gezondleven.be/hoedan