“Eet wat je graag eet, maar maak het gezond”
Janos Coulembier is op zijn 19 jaar al lang bezig met gezonde en betaalbare voeding. Janos heeft autisme en een immuunziekte. Dat maakt het niet gemakkelijk voor hem. Toch is gezond koken en eten een echte passie. Hij maakte er zelfs zijn beroep van. Vorige zomer studeerde hij af aan de kokschool.
Janos kreeg zijn liefde voor koken al vroeg. “Als kind was ik een moeilijke eter. Ik lustte niet veel. Ik heb autisme en ADHD. Proeven was daarom moeilijk. De dokter gaf mama de raad om mij mee te laten koken. Dat kan kinderen met autisme helpen om meer te leren eten. Ik mocht bijvoorbeeld de groenten op de pizza leggen. Dat gaf mij controle. Ik wist wat erop lag. Zo begon ik met koken. Na een tijdje mocht mama de keuken niet meer binnen.”
Creatief in de keuken
“Ik heb ook een immuunziekte. Daardoor moest ik vanaf jonge leeftijd glutenvrij eten. Dat was niet gemakkelijk. Er was niet veel aanbod. En het was erg duur. In Torhout waren niet veel winkels. We leefden met twee van een vervangingsinkomen. We hadden geen auto. Voor onze gezondheid was gezond eten belangrijk. Daarom moesten we creatief worden. Ik probeerde veel nieuwe dingen uit in de keuken. Gezond koken is nog steeds een zoektocht.”
Voedzame producten
“Je merkt het duidelijk: fastfood is vaak goedkoper. Maar het goedkoopste brood in de supermarkt? Daarvan moet ik een half brood eten om geen honger te hebben. Een volkorenbrood vult veel sneller. Als je van iets meer moet eten om genoeg te hebben, is het dan nog echt goedkoper? Daarom zoek ik bewust naar voedzame producten. Hoe ik die vind? Ik kijk soms naar de kleur. Hoe witter iets is, hoe meer suiker erin zit. Denk maar aan wit brood of witte rijst.”
Seizoenen volgen
“Ik probeer bij aankopen zoveel mogelijk de seizoenen te volgen. Ik koop dus geen aardbeien in de winter. Die zijn dan niet zo lekker. Je kan ze minder lang bewaren. En ze zijn dan veel duurder. In de zomer koop je twee bakjes voor vijf euro. In de winter heb je voor die prijs maar één bakje.”
Reclame
Janos en zijn mama letten ook vaak op reclames. “Mama zoekt op welke kortingen er zijn. Ik maak daarmee dan een menu voor de week en een lijstje voor de boodschappen. Zo kopen we geen dingen die we niet nodig hebben. Om korting te krijgen, moet je helaas vaak veel van iets kopen. Vroeger deelden we dat dan met mijn opa. Sinds hij is overleden, gaat dat niet meer. Hebben we nu te veel van iets? Dan gaat dat in de diepvriezer.”
Uit de diepvries
Die diepvriezer gebruikt Janos dus ook. “Ik kook graag met verse groenten. Maar niet iedereen kan altijd met vers voedsel werken. Producten uit de diepvries zijn vaak even goed. En ze zijn gemakkelijk voor alleenstaanden. Een hele bloemkool in je eentje opeten? Dat is moeilijk. Maar van bloemkool uit de diepvries kan je de juiste portie nemen. Dan moet je niets weggooien. Want dat kost ook geld. Ik gebruik zelfs de stam van de bloemkool. Die doe ik mee in de puree.”
Ideeën op TikTok
Ook Janos moet nog vaak op zoek naar ideeën. “Die vind ik op TikTok! Daar haal ik veel tips, bijvoorbeeld om te bewaren. Zo zouden aardbeien veel langer vers blijven in een bokaal van glas. Ze zitten nu al vijf dagen in de koelkast. Ze zijn nog altijd goed. Ik test wel altijd uit wat ik op het internet lees. Je mag niet zomaar alles geloven wat je daar ziet.”
Moeilijke eters
“Gezonder eten moet je niet meteen perfect willen doen. Eet je al heel je leven zoet? Dan ben je dat gewend. Het kost tijd om je smaak aan te passen. Dat doe je best stap voor stap. Ik eet wat ik graag eet. Maar ik zoek wel naar de gezonde versie van die gerechten. Lust je graag witlof met ham in de oven? Doe dan een beetje bloemkool in de bechamelsaus. Of vervang de emmentaler eens door mozzarella. Wil je pizza? Maak die dan zelf, met een pitabroodje bijvoorbeeld. Dat doen wij bijna elke week. Ook al is gezond eten voor ons heel belangrijk: zondigen mag.”
Samen maken we gezond haalbaar én betaalbaar!
Meer inspiratie? Neem een kijkje op: gezondleven.be/hoedan