enkel voor abonnees

Mathieu van der Poel is wereldkampioen

sport - 03 02 2020
Mathieu van der Poel rijdt alleen weg
Belga D. Stockman

Lange tijd was België het beste land op het wereldkampioenschap (WK) veldrijden. Dat is nu anders. In het Duitse Dübendorf waren de meeste medailles voor Nederland. Mathieu van der Poel maakte er een grote show van. 

 

Alleen Thibau Nys gaf de Belgen wat hoop. Hij is de zoon van ex-veldrijder Sven Nys. Thibau won het goud bij de junioren. Sanne Cant haalde bij de vrouwen het podium niet. De Nederlandse Alvarado won voor twee van haar landgenoten.

Modder

Bij de profs was Mathieu van der Poel de grote favoriet. Hij won dit seizoen bijna elke veldrit waaraan hij deelnam. De Nederlander is een klasse beter dan de rest. Maar in Dübendorf lag er veel modder. Het regende en waaide hard. Was dat wel iets voor hem?

Voorsprong

De wereldkampioen van vorig jaar nam snel alle twijfels weg. Hij startte het snelst en reed meteen op kop. De Belg Toon Aerts kon hem even volgen. Maar al na een halve ronde leek het duidelijk. Van der Poel was alweer niet te verslaan. Hij had bij de aankomst een voorsprong van ruim anderhalve minuut.

Brons

De Brit Tom Pidcock was de beste van de rest. Hij reed weg van de Belgen en werd tweede. Wout van Aert leek op weg om Toon Aerts in te halen. Maar Van Aert kreeg een lekke band. Zo bleef Toon Aerts derde en haalde hij brons. Het was een kleine troost voor de Belgen.

Uit