enkel voor abonnees

Vrijheid

mening - 21 03 2023
een winkel van Delhaize
Foto: Belga / R. Vandegehuchte

Veel mensen gaan enkel naar de supermarkt om te winkelen. Daarom gaat de staking in de Delhaize-winkels ons allemaal aan. De Delhaize-winkels staan te koo.

 

Het bedrijf Delhaize wil winkels overlaten aan ondernemers. Die kunnen de supermarkten dan zelf inrichten. Die kunnen ook zelf de uren van de winkel kiezen. Ze betalen Delhaize vaste kosten. De risico’s zijn voor hen. Want ze werken vooral voor eigen rekening.

 

Werknemers van Delhaize zullen in deze winkels wellicht minder loon krijgen. Ze zullen langer en wellicht op zondagen moeten werken. Dat is nu niet zo. Daarom willen de werknemers geen verkoop van de winkels. Ze willen blijven werken met de oude voorwaarden.

 

Waarom doet Delhaize dit? Omdat het klanten verliest aan andere supermarkten. De laatste jaren kwamen er altijd maar nieuwe merken van supermarkten bij. Denk aan Albert Heijn en Jumbo. En we hadden al Colruyt, Carrefour, Aldi, Lidl en Delhaize.

 

Eigenlijk zijn er te veel supermarkten in België. Ze nemen klanten van elkaar af. Wie wil niet afvallen? Die moet zijn winst omhoog krijgen. Voor Delhaize is dat winkels overlaten aan ondernemers. De werknemers zijn dus slachtoffer van de vrijheid. Van de vrijheid om winkels te openen.

Uit
Mening Michel
Uit
Top
67-33
Uit