enkel voor abonnees

Stress? Ja, natuurlijk!

mening - 14 03 2023
een tiener met een smartphone in de hand
Foto: Belga / J.A. Gekière

Velen van ons kunnen niet meer zonder smartphone. Dat blijkt uit een Vlaams onderzoek (lees 'Jongeren willen minder smartphone'). Ook de krant De Standaard deed het onderzoek ‘On/Off’. 

Dat onderzoek ging ook over het gebruik van digitale toestellen. Krijgen mensen stress of angst van hun smartphone? En waarom wel of niet? Dat wilde de krant samen met onderzoekers nagaan. Ik besloot mee te doen. Eerst moest ik apps installeren op mijn smartphone. Dat lukte. Maar dan moest ik ook instellingen van mijn smartphone aanpassen. Dat duurde heel erg lang. Eindelijk was alles in orde. Ik had al wat stress gekregen. Dan pas startte het onderzoek. Zes keer per dag kreeg ik een melding van een app. Ik moest dan heel wat vragen invullen over mijn gedrag en gevoelens. Zag ik de melding te laat? Dan kon ik niet meer antwoorden. Maar ik moest wel zes keer per dag antwoorden. Anders konden onderzoekers mijn gegevens niet gebruiken. Ik kreeg er stress van. En telkens kreeg ik de vraag: “Hoeveel stress heb je vandaag?” Wat denken ze zelf?!

Voor heel wat mensen is de digitale wereld te snel en te veel. Dat blijkt uit veel onderzoeken. Maar waar zijn de onderzoeken naar oplossingen? En waar blijven de acties?

Uit
Mening Lynn
Uit
Top
67-33
Uit