enkel voor abonnees

Maak zelf sushi

leuk - 07 07 2021
sushi
Foto: Eefje Vanpoucke

Deze zomer zijn de Olympische Spelen in Japan. Daar eten ze veel sushi. Wij kijken naar de wedstrijden met een bordje sushi. Jij ook? Wablieft legt uit hoe je sushi maakt. 

 

Dit heb je nodig voor vier personen

 

  • een sushi-mat 
  • 750 ml water
  • 500 g sushi-rijst (plakt goed aan elkaar)
  • 200 g rauwe zalm zonder vel
  • een halve komkommer
  • 8 eetlepels sushi-azijn
  • 4 zwarte vellen van nori (zeewier)
  • zout
  • wasabi
  • sojasaus
  • ingelegde gember

 

Zo maak je sushi

 

Spoel de rijst enkele keren tot het water helder is.

Doe de rijst in een kookpot met het water.

Laat het water koken en wacht tot de rijst beetgaar is. Je mag geen water meer zien. De rijst moet al het vocht opnemen.

Verwarm de sushi-azijn met het zout in een steelpan.

Leg de rijst in een grote, platte schaal en giet de azijn erover.  

Meng alles door elkaar en laat de rijst afkoelen tot kamer-temperatuur. Je kan daarvoor een haardroger met koude lucht of een ventilator gebruiken.

Haal de zaadjes uit de komkommer en snijd hem in fijne repen.  

Snijd de zalm in fijne repen.

Leg een vel zeewier op de sushi-mat.

Leg de rijst op het zeewier en duw het zachtjes plat met natte vingers. Bedek het hele vel, maar laat twee centimeter van de bovenkant en de onderkant vrij.

Leg de reepjes zalm en komkommer in het midden van de rijst. Leg ze op een lijn.

Smeer wasabi en water op de rand van het vel zeewier.

Rol het zeewier op met hulp van de de sushi-mat.

Snijd de buitenste randen van je sushirol.

Snijd de rest van je rol in schijven van twee centimeter.

Leg de wasabi, sojasaus en gember erbij.

Smakelijk!

 

Tips

 

Maak je eigen sushi-azijn. Doe daarvoor 3 kleine lepels suiker, 1 kleine lepel zout en 5 kleine lepels rijstazijn in een pan. Verwarm de pan en roer tot je geen suiker of zout meer ziet.

Een sushi-mat is een klein matje van bamboe. Je vindt het in Aziatische winkels of in de supermarkt, bij de Aziatische voeding.

 

Tekst door Eefje Vanpoucke

Uit