enkel voor abonnees

“Spinnen zijn heel nuttig”

interview - 25 09 2023
een spin op een blad
Foto: Pexels - Ivan Cujic

Wablieft sprak met een echte spiderman

De herfst is de tijd van de spinnen. Zo lijkt het toch. Veel mensen vinden spinnen enge beesten. Waarom? Dat vroegen we aan Koen Van Keer. Hij is bij de vereniging Arabel een kenner van spinnen. Koen komt met goed nieuws voor wie bang is van spinnen.



Wablieft: In de herfst gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje. Daarom zien we zoveel spinnen. Klopt dat?

Koen Van Keer: Ja, het gaat dan over een paar grotere soorten die in de buurt van mensen leven. De kleinere soorten doen dat in de lente. Die leven in de tuin of in de natuur. De kruisspin leeft bijvoorbeeld in de buurt van mensen. Dat is ook een grote soort die we in de herfst zien.



De kruisspin zou gevaarlijk zijn. Maar een spin moet je laten doen.

Voor de mens zijn spinnen heel nuttig. Ze eten alles op. Dus eten ze ook muggen of vliegen die ziektes kunnen overbrengen. Die dieren ruimen ze in huis op. In de tuin doen de vogels dat. Maar in huis heb je daarvoor de spinnen.



Maar wat met een spin die in je badkuip zit?

Je moet die niet wegspoelen. Je kan ook een kleine bokaal en een kaartje nemen. Er bestaan ook speciale toestellen om spinnen te vangen. Met een borstel gaat het moeilijker. Spinnen zijn vaak snel. Welke richting lopen ze dan uit? Dat is lastig voor mensen die erg bang zijn van spinnen.

Uit



Bang zijn van spinnen is niet nodig. Want ze bijten niet.

Ik kan niet zeggen dat spinnen nooit bijten. Maar meestal niet. Mensen voelen een steek en beginnen dan rond te kijken. Als ze dan een spin zien, is dat de dader. Vaak is dat niet zo. Ik heb de proef al eens gedaan. Een zwarte weduwe heeft een sterk gif. Ik heb die eens over mijn hand laten lopen. Er gebeurde niets. Die beesten hebben geen enkele reden om de mens te bijten. Daarom doen ze het ook niet.



De zwarte weduwe komt vanuit Amerika naar Europa. Leven er hier nog meer gevaarlijke spinnen?

Die spin is niet agressief. Maar er kunnen ongelukken mee gebeuren. De spin kan in een handschoen vallen. Als die dan geklemd zit, dan kan de spin bijten. De zwarte weduwe is nog niet echt in ons land. Normaal gezien vind je die niet bij mensen thuis. Ze komen soms wel naar hier met een vracht die naar de haven van Antwerpen gaat.



Kom je daar ook een grote tarantula tegen?

Die zijn ook niet gevaarlijk voor de mens. En die zal je hier niet tegenkomen. Ons klimaat verschilt nog te veel van het klimaat waar die spinnen leven. Bij de zwarte weduwe komt dat al iets meer in de buurt. Maar de kans dat een gevaarlijke spin je bijt, is heel erg klein.



Hoe komt het toch dat zoveel mensen bang zijn voor spinnen?

Dat is een goede vraag. Spinnen hebben niets met ziektes te maken. Die beestjes zijn zelfs heel proper. Maar er is wel die angst die je overal in het Westen ziet. Bij culturen die dicht bij de natuur staan, is dat een ander verhaal. Daar schrikken ze alleen maar van een spin die echt gevaarlijk is.



 

Uit
een kruisspin
een kruisspin - Foto: Pexels / Ravi Kan
Uit
Top
67-33
Uit

En dus niet van een spin met heel lange poten, zoals een hooiwagen.

Dat is geen spin, maar wel een spinachtige. Hooiwagens kunnen geen draden weven. In België wonen wel 700 verschillende soorten spinnen. De gewone burger kent er meestal niet meer dan vijf.



Tot slot, wat is het jongste nieuws over spinnen?

Elk jaar krijgen we de vraag of spinnen groter worden. Want dat lijkt zo. Dit jaar hebben we gemerkt dat de grote huisspin vaker voorkomt dan de gewone en grijze huisspin. Dat verklaart waarom mensen denken dat huisspinnen groter worden. Maar het is gewoon een grotere soort die we nu meer zien. Dat komt door het warmere klimaat. De grote huisspin is een zuiderse soort. Die voelt zich nu dus beter. De gewone huisspin kan minder goed tegen warmte. Dat is de uitleg.



 

Interview door Dominique Piedfort

Uit