enkel voor abonnees

Paul Beloy strijdt tegen racisme in het voetbal

interview - 16 09 2019
Paul Beloy
Foto: Facebook

Romelu Lukaku nam een strafschop in Italië. De fans van de andere ploeg maakten geluiden van een aap. Zo kreeg racisme in het voetbal weer aandacht. Ex-voetballer Paul Beloy vraagt om racisme in het voetbal aan te pakken. Wablieft sprak met hem.



Paul Beloy schreef in 2016 samen met Frank Van Laeken het boek ‘Vuile Zwarte’. Dat hoorde hij toen hij zelf voetbalde in de eerste klasse. Dat is al 40 jaar geleden. Toch lijkt er weinig veranderd. Is dat niet triest?

Paul Beloy: De maatschappij is veranderd. Er is een groot verschil met vroeger. Ik hoorde bij de eerste zwarte kindjes die in Mechelen kwamen wonen. Toen ik in de eerste klasse voetbalde, waren er daar maar drie zwarte spelers. Eigenlijk hadden we niet zoveel problemen. Nu is dat anders. Veel mensen hebben het moeilijk. Ze geven vreemdelingen daarvan de schuld. Dat maken ze bij het voetbal duidelijk.



Wablieft: Hoort racisme alleen bij kansarmen?

Geluiden maken die uit het oerwoud komen. Dat kwetst iemand. Bij Lukaku gebeurde dat in Cagliari in Zuid-Italië. Dat is een arme streek. Bij kansarmen kan meer racisme ontstaan. Daarom vind ik dat de overheid meer moet doen voor die mensen. Zorgen dat ze een goed pensioen of een job hebben. Zorgen dat ze een sociale woning krijgen. Doe je dat niet? Dan kijken ze naar de vreemdeling die geen job heeft en wel een sociale woning kreeg. Dan worden ze kwaad. En dat laten ze dan horen bij het voetbal.



Een aanpak is ook in het stadion nodig. Jij deed het voorstel van een ‘time-out’. Hoor je racisme? Leg dan de wedstrijd even stil.

Hoe kan je racisme bewijzen? Daarvan moet de scheidsrechter een verslag maken. Dat is voor die persoon extra werk. En hij krijgt maar een laag loon om een wedstrijd te leiden. Daarom volgt er vaak geen verslag. Ik vind een ‘time-out’ beter. Zo kan je het slachtoffer helpen. Dat moet zeker ook gebeuren bij het voetbal voor de jeugd. De trainer of de kapitein kan dat aanvragen. Komt de ‘time-out’ er? Dan weet iedereen dat er iets aan de hand is.



De scheidsrechter kan toch een wedstrijd stilleggen?

We hebben mooie reglementen in het voetbal voor de profs. Maar er wordt te weinig mee gedaan. Racisme is moeilijk te bewijzen is voor een rechtbank. Of omdat de club van het slachtoffer geen klacht indient. Ik maak me vooral zorgen om het voetbal bij de amateurs. En zeker voor het voetbal bij de jeugd. We moeten echt iets doen voor de jonge voetballers die racisme meemaken. Dan denk ik ook aan opvoeding. Waarom geen lessen geven bij een club waar je racisme hoorde? Die lessen kunnen gaan over de diverse maatschappij waarin we nu leven.



Gaat de ‘time-out’ er komen?

Ik ga dat voorstel doen bij de Belgische bond van voetbal. Er groeit een idee om daar in Antwerpen mee te beginnen. Maar dat heeft weinig zin. Het moet overal gebeuren. Ik heb nog een idee. Laat voor de wedstrijd fans van de twee ploegen mee het veld op lopen. Laat ze de hand schudden met de scheidsrechter en met de kapitein van de andere ploeg. Zo tonen ze dat iedereen er een toffe wedstrijd van wil maken.



Is racisme vooral een probleem bij voetbal?

Iedereen kan voetbal spelen. Is er een goede voetballer bij een arm gezin? Dan kan dat gezin zo hoop krijgen. Veel Afrikaanse kinderen gaan ook voetballen omdat ze Kompany of Lukaku willen worden. Het is ook de sport die de meeste aandacht krijgt. Dat speelt mee. En je ziet weinig vreemdelingen bij hockey, tennis of volleybal. Bij voetbal blijft de instap toch makkelijker.

 

Lukaku wil het zelf ook aanpakken. Gaat hij een keer van het veld stappen?

Daar win je niets mee. Dat moet je dan met de hele ploeg doen. Mensen aan de top in het voetbal moeten inzien dat er iets moet veranderen. Bij de Belgische bond is er nu toch een wil. Maar te vaak gaat het alleen maar om mooie slogans.



Dominique Piedfort

Uit