enkel voor abonnees

Nieuwkomers leren fietsen in Antwerpen

interview - 03 03 2020
Mensen leren fietsen
Foto; Fietsschool Antwerpen

“Deze mensen komen van overal”

Deze week lees je in de Wablieft-krant dat Tom Boonen onder de indruk is van een fietsschool voor nieuwkomers in Berlijn. Maar wist je dat zo een fietsschool ook in Antwerpen bestaat? Wablieft ging er even op bezoek en sprak met de mensen die het project leiden.

Liesbet Veulemans werkt in Antwerpen voor Vormingplus. Annemie Martens is projectleider van de Fietsschool Antwerpen. Daar zijn er fietslessen voor jonge volwassenen. In de vakanties ondersteunt de Fietsschool fietslessen voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Het begin van de fietslessen voor kinderen lag bij A’pen (Antwerpen) op Wieltjes. Daar kan je voor een klein bedrag een kinderfiets lenen voor één jaar. Als de fiets te klein wordt, ruil je die om voor een groter model.

Liesbet Veulemans: We zijn daar in 2015 mee gestart in Deurne-Noord. We merkten meteen dat er daar een nood was aan fietslessen voor kinderen. Die nood was er ook in andere delen van de stad. We zijn dan begonnen met fietslessen te geven aan kinderen van vier jaar. Maar die leeftijd schuift nu op. En de aandacht gaat dan naar kinderen van ouders die zelf nooit hebben leren fietsen.

Annemie Martens: We krijgen stilaan een goed beeld. Wie kan er in de stad niet fietsen? Op welke groep moeten we inzetten? We denken dat de meeste kinderen tot hun 8 jaar thuis of op school leren fietsen. Kan je het dan nog niet? Dan is het vaak te laat. Daarom zetten we nu op die groep vanaf 8 jaar in. 

Wablieft: Uit welke landen komen de mensen die niet kunnen fietsen?

Annemie Martens: Ze komen van overal. Vroeger waren het vooral mensen die een andere kleur van huid hadden. Maar dat is niet meer het geval. Nu leren we ook regelmatig oudere mensen fietsen die dat vroeger nooit leerden. We bereiken deze mensen door contact met verschillende organisaties.

In de stad fietsen is niet altijd veilig. Is dat voor deze mensen geen probleem?

Annemie Martens: Ze leren bij de Fietsschool wel door de stad fietsen. Maar dat is dan onder begeleiding. Doen ze dat na de Fietsschool ook alleen? Voor de volwassenen is er nu een onderzoek bezig. De eerste resultaten zijn positief. Ze fietsen wel door de stad met een bepaald doel. Ze brengen de kinderen met de fiets naar school of fietsen naar de winkel. Deze mensen fietsen niet snel zomaar ergens naartoe door verkeer dat ze niet kennen. 

 

“Kinderen leren het sneller dan volwassenen”

Tijdens de krokusvakantie waren er fietslessen voor kinderen in Park Spoor Noord. Wablieft ging er even langs. We spraken ook even met Pedro Palma van de Fietsschool in Antwerpen.

Pedro Palma:  “Kinderen en jongeren leren fietsen. Dat is het doel van deze lessen. Je kan dat vooraf moeilijk controleren. Soms is er een kind bij dat al wel een beetje kan fietsen. Kinderen leren het in elk geval sneller dan volwassenen. Ze denken vaak niet na. Volwassenen hebben meer schrik om te vallen. 

Wablieft: Hoe komt het dat iemand nooit leert fietsen? 

Dat heeft vaak te maken met religie en cultuur. Ik kom uit Portugal. Daar is het normaal dat de ouders hun kinderen leren fietsen. Dat is in België ook zo. In andere landen gebeurt dat niet. Bij de volwassenen valt het op dat vooral vrouwen hier leren fietsen. In sommige culturen blijven die thuis om voor de kinderen te zorgen. Zo leren ze nooit fietsen.

 

Kort daarna staat Pedro tussen de kinderen. Volgens Pedro zijn er geen kinderen van Belgen bij. Het valt op dat de jongste kinderen al snel wat meters kunnen fietsen. In de grote hal hebben vooral de oudere kinderen het moeilijk. Een jongen die een tiener lijkt, verliest de hele tijd zijn evenwicht. Hij kan bijna niet trappen. Het zal een tijd duren voor hij het drukke verkeer in kan, denken we. Van winst in de Ronde van Vlaanderen, zoals Tom Boonen, kan hij alleen maar dromen. Maar straks kan hij wel fietsen. Is dat niet geweldig?



www.apenopwieltjes.be of tik fietsschool in op www.antwerpen.be

 

Tekst door Dominique Piedfort

Uit