Loopt Belgische vrouw binnenkort op de maan?
Dokter wil astronaut worden
Loopt een Belgische vrouw binnenkort op de maan? Die kans bestaat nog altijd. Barbara Versyck heeft zich kandidaat gesteld als astronaut bij de ESA. Dat is de Europese organisatie voor ruimtevaart. Na een lange reeks testen mag Barbara nog altijd blijven hopen. De Wablieft-krant had een gesprek met deze avontuurlijke vrouw.
Wablieft: Jij maakt nog kans om astronaut te worden bij de ESA. Wanneer heb je je kandidaat gesteld?
Barbara Versyck: Dat was vorig jaar in april.
Hoeveel kandidaten hebben zich ingeschreven?
We zijn gestart met 22.500 kandidaten.
Hoeveel blijven daar nu nog van over?
Op dit moment zijn we nog met 1.500. Dat is maar 7%. En ik ben één van hen.
Weet je hoeveel mannen en vrouwen erbij zijn?
Van die 22.500 kandidaten was één op de vier een vrouw. Dat is veel. Wanneer mensen zich een astronaut inbeelden, denken ze altijd aan een man. De ESA wil dat veranderen. Daarom heeft ze een actie gevoerd om meer vrouwen aan te trekken. Ook mensen met een handicap krijgen nu een kans. Heb je bijvoorbeeld maar één been? Dan kan je nog altijd een goede astronaut zijn. In de ruimte zweef je en heb je dus geen benen nodig om op te staan.
Kan iedereen zich dan kandidaat stellen om astronaut te worden?
Nee, er zijn een aantal voorwaarden. Je moet Europeaan zijn. Want de ESA is een Europese organisatie. Daarnaast moet je ook sterk zijn in wetenschappen. Je moet een master-diploma hebben in de informatica, exacte wetenschappen of geneeskunde. Bovendien moet je een doctoraat hebben. Ook in je leeftijd zijn er beperkingen. En je moet sociaal en meertalig zijn. Als laatste moet je kunnen werken met ingewikkelde apparaten.
Hoeveel kandidaten zullen er uiteindelijk overblijven?
De ESA is op zoek naar vier voltijdse astronauten en 20 reserve-astronauten. Die voltijdse astronauten zullen dus hun werk moeten opzeggen. Voor de reserve-astronauten is dat anders. Zij kunnen hun werk blijven doen tot de ESA hen nodig heeft. Je kan dat vergelijken met militairen. Die blijven ook in België, maar soms moeten ze voor een opdracht naar het buitenland.
En wat is jouw beroep vandaag?
Ik ben anesthesist in een ziekenhuis. Ik zorg voor de verdoving van patiënten tijdens een operatie.
Kan je iets vertellen over de proeven die je hebt afgelegd?
In de eerste ronde moest je een dossier van jezelf indienen. De ESA had een lijst gemaakt van wat er in dat dossier moest zitten. Daarmee heeft ze de eerste 1.500 kandidaten gekozen. Zij mochten doorgaan naar de volgende ronde. Dan maakte de ESA groepen van 40 kandidaten. Elke groep moest heel wat verschillende soorten testen afleggen. Met al deze testen zal de ESA de kandidaten kiezen. Ik moest voor die testen naar Hamburg in Duitsland.
Wist je meteen na de testen of je het goed gedaan had?
Het was zo veel en je moest vaak zo snel antwoorden. Het was dus heel moeilijk om er achteraf een beeld van te hebben. De ESA zei wel dat het onmogelijk is om alles perfect te doen. Het is belangrijk om de moed niet te verliezen. Het kan gebeuren dat je iets niet goed hebt gedaan. Doe dan verder met de andere dingen. Probeer niet steeds te denken aan wat minder goed ging.
Wanneer zal de ESA bekendmaken wie de astronauten worden?
Dat weten we niet. Misschien morgen, of volgende week of volgende maand… Het is wel spannend. Ten laatste in oktober moet de ESA alle namen bekendmaken.
Hoe reageert je gezin en je familie?
Heel goed. Het is natuurlijk iets speciaals. Toen ik het vertelde, had de familie toch een beetje tijd nodig om het goed te vatten. Maar nu steunt iedereen mij helemaal. Ook mijn man. Want hij heeft me overtuigd om me kandidaat te stellen. We zaten in de auto en luisterden naar een podcast over wetenschappen. We hoorden dat de ESA astronauten zocht. Mijn man zei toen dat dat echt iets voor mij was. En zo is dit verhaal begonnen.
Waarom zou je graag astronaut willen zijn?
Het is toch een unieke ervaring! Zo een kans krijg je geen twee keer in je leven. Ik ben ook een wetenschapper. De ruimte boeit mij enorm. Als astronaut doe je ingewikkeld en belangrijk wetenschappelijk onderzoek. De bedoeling is het leven van de mens te verbeteren. Het is toch fantastisch als je daaraan mag meewerken!
Is het een kinderdroom van jou om astronaut te worden? Of is het een idee dat de laatste jaren gegroeid is?
Als kind zat ik nog niet naar de sterren en de planeten te kijken. Maar door mijn studies ben ik heel sterk geboeid door wetenschappen. En dat is nu net heel belangrijk voor een astronaut. Deze kans is er voor mij en ik wil ze grijpen.
Wanneer gaan de gekozen kandidaten de ruimte in?
Dat zal nog niet snel gebeuren. Eerst volgt nog een lange training. En niet elke astronaut gaat naar de ruimte. Je loopbaan als astronaut speelt zich vooral op de grond af. Maar het is natuurlijk wel de droom van elke astronaut om in de ruimte te kunnen werken.
Ik hoop voor jou dat de ESA je zal selecteren en ik wens je alvast een goede vlucht.
Johan Donckers
Belgen in de ruimte
Misschien wordt Barbara Versyck de volgende Belgische ruimtevaarder. Ze zou dan de derde Belg in de ruimte worden. Twee mannen gingen haar al voor. Dat zijn Dirk Frimout en Frank De Winne.
Dirk Frimout was de eerste Belg in de ruimte. Hij is ingenieur en doctor in de fysica. Frimout begon al in 1978 te werken voor de ESA. Hij was toen 37 jaar. In 1992 ging hij zelf de ruimte in. Dat was aan boord van het ruimteveer Atlantis, van de Amerikaanse dienst voor ruimtevaart NASA.
Atlantis
Frimout was in de ruimte van 24 maart tot 2 april. In die tijd draaide het ruimteveer Atlantis 143 keer om de aarde. Terwijl hij in de ruimte was, sprak Dirk Frimout aan de telefoon met prins Filip, die nu koning is. Aan boord van de Atlantis deed Frimout onderzoek naar onder meer de straling van de zon en de deeltjes in de atmosfeer.
Piloot
De tweede Belg in de ruimte werd Frank De Winne. Hij begon zijn loopbaan als piloot in het leger. Hij was ook testpiloot en leider van een deel van de luchtmacht. In 1998 mocht hij starten aan een opleiding voor ruimtevaarder bij de ESA. In 2002 ging hij met een Russische raket de ruimte in. Hij bleef toen acht dagen in het ruimtestation ISS.
Commandant
In 2009 vloog De Winne voor een tweede keer naar de ruimte. Dat gebeurde opnieuw met een Russische raket. Die vertrok op 27 mei. De Winne bleef toen zes maanden in het ISS. De laatste drie maanden was hij commandant, de baas van het ruimtestation. Frank De Winne was de eerste commandant die geen Amerikaan of Rus was.