Gilles De Coster presenteert ‘De mol’
“Mensen vragen me nooit wie de mol is. Ze zeggen me altijd: ‘Het is die!’”
Al wekenlang volgen meer dan een miljoen kijkers de zoektocht naar ‘De mol’. Wie is de mol? Dat ontdek je zondag op tv-zender VIER. Dan strijden de drie laatste deelnemers in de finale. Eén van hen is de mol. Eén van hen wint het geld. En één van hen neemt alleen mooie herinneringen mee naar huis. Gilles De Coster presenteert ‘De mol’. Hij weet al hoe het afloopt. Daarover vertelde hij niets. Maar op andere vragen gaf hij wel antwoord.
Wablieft: Dit is al je vijfde seizoen van ‘De mol’. Vind je het nog altijd leuk?
Gilles De Coster: Ja, zeker! Het is elke keer een beetje vakantie. Een vakantie waarin ik heel hard moet werken, maar toch een vakantie. Ik vind het ook elk jaar leuker. Dat komt omdat we ‘De mol’ al vijf jaar met bijna allemaal dezelfde mensen maken. We zijn vrienden geworden. En elk jaar mogen we samen op kamp (lacht).
De maanden ervoor en erna werken we heel hard in de kantoren van Woestijnvis. Eerst om het programma voor te bereiden, daarna om het af te werken. Maar de opnames zijn altijd erg leuk. Elk jaar zijn er ook veel verrassingen. Want lang niet alles loopt zoals we het planden.
Elke zondag haal je meer dan een miljoen kijkers. Hoe belangrijk is dat cijfer voor jou?
Meer dan een miljoen kijkers is moeilijk om te vatten. Dat zijn echt heel veel mensen. Maar ik vind het cijfer niet zo heel belangrijk. Ik besef wel dat erg veel mensen blij zijn met ‘De mol’. En ik wil vooral dat we een goed programma maken.
Die hoge cijfers zijn natuurlijk een mooie beloning. Maar het mooist vind ik toch de reacties van kijkers. Mensen die me bij de bakker of op straat aanspreken: “Ik weet zeker dat X de mol is!” Het is heel prettig om iets te maken dat mensen zo boeit.
De eerste reeks van ‘De mol’ kwam in 1999 op tv. Was jij toen al een fan?
Niet meteen. De eerste reeks heb ik ongeveer vanaf de helft gezien. Dat kwam omdat ik op internaat zat. En daar moest ik op zondagavond naartoe. Dan kon ik niet naar ‘De mol’ kijken. Maar toen ik begon te kijken, was ik wel meteen fan.
‘De mol’ mengt veel soorten programma’s. Het gaat over reizen. Er zit spanning, avontuur en humor in. En het is een speurtocht. Dat is uniek. Ik vond het een heel leuk programma. Maar ik was de slechtste mollenjager van de planeet. Ik koos altijd de verkeerde mol.
De nieuwe reeksen van ‘De mol’ werden opgenomen in verre landen: Argentinië, Zuid-Afrika, Mexico en Vietnam. Dit jaar was het Griekenland. Vonden kandidaten het jammer dat de reis niet zo ver ging?
Eén kandidaat stapte in Athene van het vliegtuig en vroeg: “Is dit een tussenlanding? En waar gaan we nog heen?” (lacht) Maar twee dagen later waren ze allemaal erg onder de indruk van Griekenland. We zijn daar op heel mooie plekken geweest. Ik vind het zelfs, samen met Zuid-Afrika, het mooiste land waar we al opnames maakten.
We bleven wel weg van de plaatsen met veel toeristen. Vooral om zo weinig mogelijk Belgen tegen te komen. Maar ook omdat we die mooie, maar minder bekende plekken wilden tonen. We willen de kijkers graag verrassen.
De opdrachten in ‘De mol’ zijn vaak heel uitdagend. Bedenk jij die opdrachten mee?
De mensen van mijn redactie zijn daar beter in dan ik. Maar ik werk wel mee aan de opdrachten. Dat is telkens een hele uitdaging. We bedenken alle opdrachten zelf, van begin tot einde. Er zijn een heleboel regels voor. Ze mogen niet te moeilijk zijn, maar ook niet te gemakkelijk. Je moet ze goed kunnen tonen op tv. De kijker moet goed kunnen volgen. En de mol moet de kans krijgen om de proef te doen mislukken. Maar het mag ook niet veel opvallen als hij of zij dat doet.
Zijn er opdrachten die je zelf graag zou doen?
Ja, soms wel. Dit jaar mochten de kandidaten op een opblaasbaar bootje naar een eiland varen. Een snelle boot trok hen voort. Ze mochten ook met een parachute uit een vliegtuig springen. Dat is leuk, hè. Dat had ik zelf graag gedaan.
Maar de kandidaten bezig zien met die proeven is ook heel leuk, hoor. En ik heb geen stress omdat ik misschien naar huis moet. Dat hebben zij wel.
Zijn er opdrachten die je helemaal nooit zou willen doen?
Zeker. Een bungeesprong zou ik nooit doen. Of ik hoogtevrees heb? Ook wel een beetje. Maar ik heb vooral te weinig vertrouwen in zo een elastiek (lacht).
Soms lijken opdrachten zelfs een beetje gevaarlijk. Gebeuren er nooit ongelukken? Of was er nog nooit iemand te bang om iets te doen?
Te bang zijn mag, hoor. Wil iemand iets niet doen? Dan is dat prima. Iemand die bang is verplichten om iets toch te doen? Dat is niet leuk om naar te kijken. Dat doen we dus niet.
We doen ook altijd alles om de proeven zo veilig mogelijk te maken. Er is altijd iemand met de veiligheid bezig. Ongelukken hebben we nog nooit gehad. Dat komt omdat we altijd goed voorbereid zijn.
De mol krijgt al voor de reis alle info over de proeven. Maar ook tijdens de reis moet jij nog dingen bespreken met de mol. Lukt het altijd om haar of hem apart te spreken?
Dat valt best mee. Aan het eind van de dag filmen we elke kandidaat apart. Hij of zij mag dan vertellen over wat er die dag gebeurde. Dat is een ideaal moment om te overleggen met de mol. Dat is nodig. Want elke reis lopen er wel dingen anders dan we gepland hadden.
Het is ook een goed moment om de mol even te steunen. Om haar of hem zeggen dat alles goed gaat. Want mol zijn is geen eenvoudige taak. De mol moet als enige in de groep verbergen wie hij of zij echt is. Dat maakt je soms eenzaam.
De mol kreeg dit jaar al kritiek. Volgens sommige mensen doet hij of zij weinig proeven mislukken. Maar de groep verzamelde nog nooit eerder zo weinig geld. Doet de mol zijn of haar werk dan toch goed?
De groep verzamelde inderdaad nog nooit zo weinig geld. De opdracht van de mol is: ervoor zorgen dat de groep weinig geld verzamelt. Dus doet de mol dan zijn werk goed of slecht?
De mol moet ook niet elke proef doen mislukken. Op sommige dagen mag de mol gewoon meespelen met de groep. Bij elke opdracht zijn er kansen om die te doen mislukken. Maar de mol mag zelf beslissen of hij of zij dat doet. Iedere mol kan op zijn of haar eigen manier het spel spelen. Dat maakt het zo mooi.
Kan jij tijdens de reis gemakkelijk verborgen houden wie de mol is?
Dat kost me geen moeite. Voor mij is de mol gewoon een kandidaat zoals de anderen. Alleen als ik apart spreek met de mol is dat anders. Ik spreek zelfs graag over de mol met de hele groep erbij. Ik kijk dan alle kandidaten in de ogen, en dus ook de mol. Dat vind ik prettig. En nog nooit heeft iemand iets gemerkt.
Vragen vrienden en familie jou vaak wie de mol is?
Niemand vraagt me wie de mol is. Dat gebeurt echt nooit. Mensen zeggen me wel altijd wie volgens hen de mol is. Meestal roepen ze dat dan heel luid. En daarna kijken ze naar wat ik doe of zeg. Ze hopen dan aan mijn reactie te horen of te zien dat ze gelijk hebben. Maar ik kan dus heel goed verbergen wie de mol is.
Hebben veel mensen het juist?
De meeste mensen hebben het fout. Dat is elke reeks al zo geweest. Sommige mensen speuren echt heel hard. Ze kijken verschillende keren naar elke aflevering. Op het internet bespreken ze welke verdachte dingen ze allemaal zagen. Die hevige speurders hebben het vaker juist dan andere mensen. Maar veel van hen kiezen ook de verkeerde mol.
Als je zelf mocht meedoen, zou je dan de mol willen zijn? Of liever niet?
Ik zou het liefst de mol zijn. Dan weet ik zeker dat ik de hele reis mag blijven (lacht). En dan weet ik ook wat er elke dag komt. Ik hou niet zo van onverwachte dingen. Ik heb heel graag controle over wat er zal gebeuren.
Zou jij een goede mol zijn?
Ik zou het niet zo goed kunnen als de mollen die we al gehad hebben. Ik ben dus heel blij met mijn rol als presentator (lacht).
Waarop letten jullie als jullie de deelnemers kiezen?
De kandidaten moeten vooral leuke mensen zijn. “Is het een toffe?” Dat is de belangrijkste vraag. Het is ook belangrijk dat iemand gewoon zichzelf is. Doen alsof je leuk bent, helpt dus niet. We letten ook op een goede verdeling in de groep. Zijn er evenveel mannen als vrouwen? Komen mensen uit verschillende provincies? Hebben we mensen van verschillende leeftijden? Passen die mensen allemaal goed bij elkaar? Dat is allemaal belangrijk. Er is dus niet één soort ideale kandidaat. Iedereen die zich inschrijft, heeft evenveel kans om mee te doen.
Zijn er al plannen voor een nieuwe reeks? Of is dat een probleem door de regels over het corona-virus?
We hebben allemaal veel zin om een nieuwe reeks te maken. Maar voorlopig moeten we afwachten. Wanneer kunnen we weer reizen? Dat is nu erg onzeker. We denken wel al heel hard na over een nieuwe reeks.
De finale van ‘De mol’ zie je zondag 26 april op tv-zender VIER. Het programma begint om 19.55 uur.
Tekst door Ruud Meert