enkel voor abonnees

“De enige grens aan LEGO is die van je eigen verbeelding”

interview - 27 05 2020
Bas Brederode
Foto: Lego Masters

Bas Brederode is de ‘Brickmaster’ bij ‘LEGO MASTERS’ op VTM

Speel jij graag met LEGO? Dan kijk je vast elke zaterdagavond naar ‘LEGO MASTERS’ op VTM. In dat programma strijden teams van telkens twee mensen. Ze moeten mooie bouwwerken maken met de bekende blokjes. Daarna beslist de ‘Brickmaster’ wie dat het best deed. Die ‘Brickmaster’ heet Bas Brederode. Hij komt uit Nederland en werkt al 13 jaar voor LEGO. Daar ontwerpt hij nieuwe sets.

 

Deze zaterdag kan je de finale van ‘LEGO MASTERS’ zien. Nog drie teams maken kans op 25.000 euro. De winnaars krijgen ook een reis naar Billund in Denemarken. Daar mogen ze het LEGO House bezoeken. In dat museum kan je zelf bouwen met 25 miljoen LEGO-blokjes. Misschien zien ze daar ook de Brickmaster terug. Want hij woont en werkt in Billund, waar LEGO ontstond. 

 

Wablieft: Speelde jij als kind veel met LEGO?

Bas Brederode: Ja, heel veel. Ik krijg mijn eerste LEGO-set toen ik drie jaar was. Zeker tot mijn 12 of 13 jaar bouwde ik veel met LEGO. Kreeg ik een set? Dan bouwde ik die eerst volgens het plan. Maar ik haalde alles al snel weer uit elkaar. Daarna bedacht ik zelf nieuwe dingen om te maken met die blokjes. Ik had vijf bakken vol met LEGO-steentjes. Daarmee bouwde ik steeds andere ontwerpen.  

 

Ontwerpen voor LEGO is nu je job. Hoe kwam je daar terecht?

Ik studeerde de richting ‘Industrieel ontwerpen’ aan de Technische Universiteit in Delft. In 1999 bracht LEGO de eerste sets uit rond de films van ‘Star Wars’. Ik ben fan van die films. En ik hield nog altijd van LEGO. Ik kocht toen de sets van LEGO Star Wars. En daarna haalde ik mijn oude LEGO van de zolder. En ik begon weer met bouwen.

Op een dag besefte ik: ik kan van mijn hobby mijn beroep maken. Want bij LEGO werken veel ontwerpers. In het laatste jaar van mijn studie hing er een poster van LEGO op de school. Het bedrijf zocht ontwerpers. Ik heb me meteen aangeboden. Toen heb ik de baan niet gekregen. Drie jaar later sprak een vriend me aan. Hij was door een stage bij LEGO terechtgekomen. “Waarom probeer je het niet nog eens?” vroeg hij. Toen is het wel gelukt.  

 

Je verhuisde er zelfs voor naar Denemarken. Dan is het vast een heel leuke job.

Zeker! Ik vind het nog altijd even leuk als toen ik net begon. Natuurlijk is het geweldig dat ik de hele tijd met LEGO-steentjes mag bouwen. Maar ook mijn collega’s zijn heel fijne mensen. Ze komen uit alle hoeken van de wereld. Dat is erg leuk.

 

Wat vind je zelf het leukst aan LEGO?

Je kan er heel creatief mee zijn. Je kan bijna al je ideeën omzetten in echte dingen. Er zijn heel veel verschillende steentjes. Je kan die op eindeloos veel manieren samen gebruiken. Zo kan je alles maken. En LEGO-steentjes zijn heel eenvoudig om mee te bouwen.

 

LEGO ontwerpen is nu jouw beroep, maar is het ook nog altijd een hobby?

Thuis bouw ik nu minder voor mezelf. Samen met mijn twee kinderen doe ik dat wel nog vaak. Maar zie ik ergens LEGO-steentjes liggen? Dan zal ik daar toch iets mee maken. Ik kan er niet aan weerstaan. In mijn vrije tijd doe ik natuurlijk ook graag andere dingen. Ik maak bijvoorbeeld foto’s van de sterren. Dat is iets helemaal anders (lacht).

 

Hoe ziet jouw werkplek eruit? Is dat een kantoor met een miljoen steentjes rond je?

Zo is het eigenlijk wel, ja. Ik werk nu in het team van de reeks LEGO Friends. Ik heb een eigen tafel, waar mijn computer staat. Voor het hele team hebben we enkele tafels waarop we samen bouwen. Rondom ons staan kasten met lades. Daarin zit ongeveer 70% van alle LEGO-steentjes die er bestaan. Die kunnen we gewoon uit de kast halen. Hebben we meer bijzondere steentjes nodig? Dan moeten we een verdieping naar beneden. Daar is een groot pakhuis. Daar liggen echt alle soorten LEGO-steentjes. Ook de steentjes die je nog niet in de winkel vindt, en de blokjes die niet meer te koop zijn. Ik kan echt elk bestaand steentje uit een kast nemen. Dat is heel leuk (lacht).

 

Denk je toch soms: ‘Ik heb nu een steentje nodig dat nog niet bestaat’? En wat dan?

We proberen altijd te bouwen met de steentjes die bestaan. Maar soms heb je echt een nieuw stukje nodig. Dat kunnen we dan laten maken. Ik bedacht bijvoorbeeld zelf het stukje van 1x1x3. Dat stukje bestond nog niet. Voordien moest je drie stukjes van 1x1 stapelen. Maar dat was niet altijd erg stevig. Daarom stelde ik voor om dat nieuwe stukje te maken. En dat zit nu in veel sets. 

 

Welke sets of thema's van LEGO vind jij zelf de leukste en mooiste?

Om aan te werken vind ik alle thema’s van LEGO leuk. Ik heb al gewerkt voor LEGO Star Wars, DC Super Hero Girls, de LEGO-bordspellen en nu LEGO Friends. Die thema’s zijn heel verschillend. Maar ik vind het leuk om telkens aan iets nieuws te werken.

Om zelf te bouwen, hou ik van de moeilijkere sets. Ik ben een grote fan van ruimtevaart. De Saturnus V-raket of de Apollo 11-maanlander vind ik bijvoorbeeld erg leuk. Elk jaar zijn er zo toch één of twee nieuwe sets die ik echt heel mooi vind. En dan moet ik die kopen, ook al hebben we al veel LEGO-sets thuis (lacht).

 

Staat je hele huis vol met LEGO?

Nee, zo erg is het niet (lacht). Maar we hebben wel veel dozen. Ik was vroeger al fan van LEGO. Dus ik heb van toen nog veel sets. Werk je voor LEGO? Dan kun je sets kopen met korting. De eerste jaren heb ik er dus veel gekocht (lacht). Nu koop ik er minder. Maar soms krijgen we dozen mee van het werk. Als er opgeruimd moet worden, bijvoorbeeld. En ook van elke set waaraan je hebt gewerkt, krijg je een doos. Mijn kinderen vinden LEGO erg leuk. Dus zij hebben ook veel eigen sets thuis. Maar het hele huis staat gelukkig niet vol. 

 

Je hebt al aan veel sets gewerkt. Hoelang werk je ongeveer aan één ontwerp?

Ongeveer de helft van het jaar verzinnen we ideeën voor nieuwe sets. En de andere helft van het jaar bouwen we. Hoe lang dat bouwen duurt, hangt erg af van hoe groot een set is. Daar is veel verschil in. Soms werken we er drie maanden aan, soms een half jaar.

Sommige ontwerpers tekenen eerst veel op papier. Dat doe ik niet. Ik maak wel een lijst met alles wat erin moet. En ik maak een eenvoudige schets. Maar dan begin ik te bouwen met blokjes. Zo groeit het ontwerp elke dag. Ongeveer 70% van mijn tijd op kantoor ben ik aan het bouwen. De set moet ook digitaal gebouwd worden. Dat doe ik op mijn computer.

 

Werk je meestal alleen aan een ontwerp? Of doe je dat samen met anderen?

We werken altijd in een team. Ieder van ons werkt aan een eigen set. Maar we helpen elkaar de hele tijd. We geven tips en doen voorstellen. Iedereen helpt alle anderen. 

 

Je bent nu wel in je eentje de jury bij ‘LEGO MASTERS’. Jij beslist wie mag blijven en wie naar huis moet. Geeft dat niet veel druk?

Ik voel wel wat druk, maar ik beslis natuurlijk niet zomaar. Ik bekijk alle bouwwerken heel goed. Drie dingen zijn van belang. Waren de bouwers creatief? Gebruikten ze een goede techniek? En vertelt hun werk een leuk verhaal? Vaak is één bouwwerk duidelijk beter dan de andere. Soms is er niet zo veel verschil. Dan is er bij ‘LEGO MASTERS’ een heel team achter de schermen. Met die mensen kan ik de bouwwerken bespreken.  Op het einde van elke aflevering moet ik wel beslissen. Dat is niet altijd eenvoudig.

 

Ben je vaak verrast door de werken van de deelnemers?

Ja, zeker! Bijna elke aflevering zie ik iets wat ik nooit eerder zag. De deelnemers kunnen erg goed bouwen. De teams hebben ook vaak heel verschillende ideeën. Met dezelfde opdracht maken ze heel andere dingen. Dat maakt het erg leuk.

 

Had je niet liever zelf meegedaan? Of zou dat oneerlijk zijn?

Ik werk voor LEGO, dus ik kan natuurlijk niet meedoen. Maar als ik niet voor LEGO zou werken? Dan had ik me zeker wel ingeschreven. Want het is een heel leuk programma.

 

Na elke aflevering krijgen de kijkers ook een opdracht om iets te bouwen. Dat was bijvoorbeeld al een voertuig uit de toekomst of een fabeldier. Ze kunnen er foto’s van op Instagram zetten. Elke week wint één kijker voor 750 euro aan LEGO. Zag jij daar al leuke bouwwerken?

Zeker! Ik ben ook de jury voor die wedstrijd. Dus ik bekijk de ontwerpen met veel aandacht. Sommige mensen bouwen geweldige ontwerpen. Maar het is vooral erg leuk om te zien dat zoveel mensen mee bouwen. Ik zie op de foto’s dat sommige mensen hun oude LEGO-steentjes bovenhalen. Zij ontdekken weer hoe leuk het is om te bouwen. Dat vind ik als ontwerper bij LEGO natuurlijk erg fijn om te zien.

 

LEGO is het enige speelgoed waar bijna evenveel volwassenen als kinderen mee spelen. Hoe komt dat?

De grote kracht van LEGO-steentjes is dat je er zoveel mee kan doen. Je kan er alles mee maken. De enige grens is die van je eigen verbeelding. Kinderen bouwen om te spelen. En heel veel volwassenen speelden als kind met LEGO. Als volwassene kunnen ze dat nu een stukje opnieuw beleven. Voor sommige mensen wordt dat dan een grote hobby.

 

De finale van ‘LEGO MASTERS’ kan je zien op VTM, op zaterdag 30 mei. Het programma begint om 20.25 uur. 



Tekst door Ruud Meert

Uit