David Troch speelt met lettergrepen
“Soms krijg ik gewoon zinnetjes in mijn hoofd”
Begin 2019 begon de dichter David Troch met iets bijzonders. Hij schreef gedichten met woorden van maar één lettergreep. Die gedichten werden een succes. Eind vorig jaar verzamelde Troch heel wat van die gedichten in een bundel. Die verscheen in samenwerking met Wablieft. De bundel heet ‘voor jou wou ik een huis zijn’.
David Troch schrijft ook verhalen. En hij geeft les in schrijven. Hoe doet hij dat allemaal? Wablieft sprak erover met hem.
Wablieft: Je hebt het nu druk. Is het dan moeilijker om ideeën op te doen?
David Troch: Nee, helemaal niet. Ik schrijf graag tegelijk gedichten, verhalen en teksten voor toneel. Zo raakt mijn bron met ideeën bijna nooit leeg. Je moet gewoon je zintuigen open laten staan: kijk,
ruik, luister, proef, voel...
Vind jij vooral ideeën door je zintuigen?
Toch wel. Ik vind er zelfs als ik naar de supermarkt ga. Hoor ik iemand iets zeggen? Dan kan ik al een idee krijgen voor een tekst. Tijdens wandelingen komt er ook veel binnen. Het klinkt misschien raar, maar soms krijg ik gewoon zinnetjes in mijn hoofd.
Veel schrijvers en dichters schrijven elke dag iets. Doe jij dat ook?
Ja, al is het maar een zin. Schrijven is in beweging blijven. Ik ben ook een hardloper. Daarvoor moet je je spieren trainen. Om te schrijven is dat ook zo.
Hoe begin jij aan een gedicht of een verhaal?
Soms heb ik een zinnetje in mijn hoofd, soms een heel idee. Het kan ook zijn dat mijn eerste zin dan toch in een ander verhaal terechtkomt. Soms schrijf ik op papier, soms schrijf ik op mijn computer. Ik krijg wel eens een idee als ik in de badkamer sta. Ofwel ga ik dan weer aan het werk. Ofwel neem ik mijn telefoon en stuur ik mijn idee in een berichtje naar mezelf.
Stel, je hebt een zinnetje:, weet je dan al of het een gedicht of een verhaal wordt?
Heel vaak voel ik dat.
Is dat omdat je een idee voor een boek of een bundel in je hoofd hebt?
Nee. Heb ik een zin in mijn hoofd? Dan voel ik wat die nodig heeft. Waarin die past. Want werk in aan een gedicht? Dan hoeft dat niet in een bundel te passen. Dan werk ik het altijd uit. Past het niet in een bundel? Dan kan er misschien later iets mee doen.
Denk je aan bepaalde lezers wanneer je schrijft?
Nee. De gedichten in ‘voor jou wou ik een huis zijn’ kunnen heel veel mensen aanspreken. Maar dat heb ik pas laat bedacht. Ik wil mezelf ook niet beperken tot eenvoudige gedichten. Ik heb in die bundel geprobeerd om gedichten te schrijven die ik zelf graag zou lezen. De gedichten zijn heel fijn voor wie Nederlands leert. Toch wilde ik mezelf uitdagen. Ik wil ook schrijven voor wie al vaker gedichten las.
Hoe zie jij je eigen toekomst? Je mag antwoorden in woorden met één lettergreep.
Ik schrijf nog graag en geef nog graag les. En loop af en toe.
Speel mee met taal
David Troch werkte speciaal voor Wablieft ‘workshops’ uit. Hij toont lesgevers hoe ze kunnen spelen met taal, samen met hun leerlingen of cursisten. De workshop hoort bij de dichtbundel ‘voor jou wou ik een huis zijn’. Alle deelnemers krijgen die bundel.
David Troch: Ik wil lesgevers vooral tonen wat voor leuke dingen je kan doen met taal. In de bundel staat bijvoorbeeld een gedicht met spreekwoorden. Dan kan de lesgever werken met die vorm van taal. En in het gedicht ‘op reis’ speel ik het spelletje ‘ik ga op reis en ik neem mee’. Ik toon dus creatieve manieren om mensen aan te zetten tot creatief schrijven. Ze kunnen dan gedichten maken, maar ook iets anders. Veel mensen denken dat schrijven een eenzame bezigheid is. Maar dat hoeft niet. Ik heb ook opdrachten om te schrijven per twee of met de hele klas samen.
De volgende workshop van David voor lesgevers is op 30 april, online. Schrijf je snel in op www.wablieft.be/nl/workshops-gedichten
tekst door Lynn Claerhout