enkel voor abonnees

Koningin Elizabeth 2 overleden

buitenland - 09 09 2022
Queen Elizabeth in het groen
Foto: Belga-AFP

Het Verenigd Koninkrijk is in rouw. Koningin Elizabeth 2 is overleden. De Queen werd 96 jaar. Ze bestuurde haar land 70 jaar lang. Haar zoon Charles is nu de nieuwe koning.

 

Twee dagen voor haar dood benoemde Elizabeth 2 nog de nieuwe eerste minister Liz Truss (klik hier en lees meer daarover). Ze sprak die dag ook met de vorige eerste minister Boris Johnson en zijn vrouw. Op foto's zag de Queen er wat moe uit. Medewerkers zeiden dat het een zware dag was voor haar.

 

Slecht nieuws

Twee dagen later kwam er slecht nieuws. Dokters maakten zich zorgen om Elizabeth. Enkele uren later overleed ze. Dat gebeurde in haar kasteel Balmoral in Schotland. Haar zonen Charles en Andrew en haar kleinzonen William en Harry waren bij haar. 

 

Rouw

In Londen kwamen duizenden mensen samen aan Buckingham Palace. Dat is het kasteel van de koningin in de hoofdstad. Mensen legden bloemen bij de poort. Heel het Verenigd Koninkrijk is in rouw. Volgende week zullen honderdduizenden mensen het lichaam van Elizabeth kunnen groeten in de kerk van Westminster in Londen. Op maandag 19 september vindt de begrafenis plaats. Daar zullen leiders uit de hele wereld bij zijn.

 

Koning Charles

Meteen na de dood van Elizabeth werd haar zoon Charles de nieuwe koning. Zijn naam als koning is Charles 3. De nieuwe koning is zelf al 73 jaar. Hij is niet erg geliefd in zijn land. Veel kenners verwachten dat hij niet zo lang op de troon zal zitten. Ze denken dat Charles snel plaats zal maken voor zijn oudste zoon William.

 

Lees meer over het leven van Elizabeth 2 in ons artikel '70 jaar Queen Elizabeth' van 15 februari 2022.

Uit
Koning Charles 3
Foto: Belga / AFP / J. Simmonds
Uit