enkel voor abonnees

Duizenden doden door zware aardbevingen

buitenland - 13 02 2023
Aleppo in Syrië, na aardbeving
Aleppo in Syrië - Foto: Belga-AFP

Grootste ramp van 2023

Zeer zware aardbevingen troffen Zuid-Turkije. Die maakten ook slachtoffers in Syrië. Er zijn nu al meer dan 40.000 doden. Volgens de Verenigde Naties zal de ramp zeker 60.000 mensen het leven kosten.

Redders proberen nog altijd zoveel mogelijk levenden te vinden. Dat is moeilijk. Het is winter en er valt veel sneeuw in de streek. Het puin van de ingestorte gebouwen is enorm. Maar elke minuut telt.

Leger
Het zijn de zwaarste aardbevingen in Turkije sinds 1999. Toen waren er 17.000 doden. Ook andere landen sturen redders en helpers. België stuurde de redders van B-Fast. In Turkije is er ook kritiek. Doet de Turkse overheid zelf genoeg?

Nacht
Waarom zijn er zoveel doden? Het centrum van de beving lag bij de stad Gaziantep. Daar wonen meer dan 2 miljoen mensen. En het gebeurde in de nacht. De meeste mensen lagen toen te slapen. Ze konden niet vluchten.

Oorlog
Het is een dubbel drama voor de slachtoffers in Noord-Syrië. Daar is de oorlog nog altijd niet voorbij. President Assad liet hulp van andere landen niet zomaar toe. Pas na enkele dagen kon het wel.

12-12
Bij grote rampen is er in België de actie 12-12. Dat is ook het nummer van een rekening waarop je geld kan storten. Op de Vlaamse tv en radio is er sinds zondag een spot. Die vraagt om Syrië en Turkije te steunen. Alle zenders doen hieraan mee.

Uit