enkel voor abonnees

Studie naar borstkanker verrast

binnenland - 20 03 2023
een dokter wijst naar een scherm
Foto: Belga / B. Doppagne

Kies de juiste borstkliniek

Krijg je borstkanker? Kies dan voor een behandeling in een erkende borstkliniek. Doe je dat niet? Dan heb je meer kans om te sterven. Dat staat in een studie. De studie onderzocht meer dan 46.000 vrouwen.

Elk jaar krijgen 10.000 vrouwen in België borstkanker. Kom op tegen Kanker krijgt veel vragen van vrouwen. In welke kliniek krijg je de beste behandeling? Daarover was er weinig informatie. Daarom kwam er die studie.
 

30 procent
Het resultaat is een grote verrassing. Wat met een behandeling in een niet-erkende borstkliniek? Dan is er 30 procent meer kans om te sterven. Dat is dan binnen de vijf jaar nadat de kanker is ontdekt.
 

Slecht
Dat is slecht nieuws. Want een vijfde van de vrouwen met borstkanker kiest voor een niet-erkende kliniek. Hoe komt dat? De meeste vrouwen vertrouwen hun arts. Die stuurt de vrouwen soms naar een niet-erkende kliniek. Dat moet anders.
 

Overheid
Toch ben je in een erkende kliniek niet zeker van genezing. Je kiest het best voor een ziekenhuis waar ze veel vrouwen met borstkanker behandelen. De overheid zou dit beter moeten opvolgen.
 

Kosten
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nam een maatregel. Kies je voor een behandeling in een niet-erkende borstkliniek? Dan betaalt de overheid de kosten niet terug. Een behandeling kan in de toekomst alleen nog in een erkende borstkliniek.

Uit