enkel voor abonnees

Pas op voor bedrog op het internet

binnenland - 02 06 2020
bedrog op het internet
-

Heb je al gehoord van ‘phishing’? Dat is een misdaad die begint met een e-mail of een sms. De bedrieger kan je ook opbellen. Je denkt dat het gaat om een bericht van een bank of een bedrijf. De dader vist naar jouw gegevens om geld te stelen. Vooral in de corona-crisis moet je extra voorzichtig zijn.



Oplichters maken graag misbruik van een gebeurtenis die in het nieuws is. De corona-crisis is zeker een goed voorbeeld. Kan je goedkoop een mondmasker kopen? Vraagt iemand geld voor een goed doel? Moet je zaken vertellen die privé zijn? Vertrouw dat dan niet. Let zeker op bij berichten die lijken te komen van de WHO (wereld-organisatie voor gezondheid) en de FOD (federale overheidsdienst). Pas op met een bericht waarin staat: ‘covid19 Tracker App’. Krijg je een telefoontje of een bericht over corona? Dan moet dat komen van 02 214 19 19 of 8811. Anders is het bedrog.



Waarop moet je altijd letten?



Bij een e-mail moet je altijd letten op het adres van de afzender. Kijk naar het deel dat volgt op @. Bij de bank KBC is dat altijd KBC.be. Ook wablieft.be is anders dan het valse wablieftgoeroe.be. En let extra op bij een bericht van iemand die je niet kent of bij een ongevraagd telefoontje.



Het gevaar is groot als er iemand de code van je bankkaart vraagt of het wachtwoord voor online bankieren. Geef die nooit! Een bank, een bedrijf of de overheid zal die gegevens nooit vragen aan de telefoon of in een e-mail.

Let in het bericht ook op taalfouten. Ben je zelf niet goed in het Nederlands? Vraag dan even de mening van iemand anders.

De oplichters dreigen ook vaak. Geloof daarom niet dat er iets ergs gaat gebeuren als je niet reageert. Antwoord niet meteen. En bijlagen kan je beter niet openen. Ook die vormen een gevaar. Zo kan er ‘malware’ in jouw computer komen. Malware kan gevoelige informatie uit jouw computer verzamelen. Je kan wel de link bovenaan op het scherm controleren. Want die moet altijd naar de echte website gaan. Bij Wablieft is dat wablieft.be. Is dat niet zo? Dan is het een vals bericht. Je kan ook de details controleren zoals het adres en het telefoonnummer. Ook die moeten helemaal kloppen.

Toch lukken de oplichters vaak in hun doel. Want het bericht dat jij krijgt, sturen ze ook naar heel veel andere mensen. Er is altijd wel iemand die in de fout gaat. Vertrouw je het niet? Stuur dan een bericht naar verdacht@safeonweb.be Dat is het adres van de politie die op het internet bedrog onderzoekt.



Doe zelf de test



Er bestaat ook een quiz over phishing. Daarvoor moet je naar de website www.cybersimpel.be. Kan jij valse mails herkennen? Wablieft deed ook zelf de test. Zo ontdekten we een vals bericht. De dader misbruikte Efax dat echt bestaat. Want in het adres van de afzender stond Efacks.



Maar soms wisten we het antwoord niet. Dat was bij deze vraag. Iemand met wie je vroeger in de klas zat, stuurde een foto op. Je leest een raar e-mailadres. Maar kan dat niet? Sommige mensen hebben soms gewoon rare adressen. Dit was wel bedrog. Ben je niet zeker van de afzender? Open dan geen bestand. Dat is het besluit.



En een bericht van Google zag er net echt uit. Dat bericht over het stelen van wachtwoorden heeft Google ooit echt verstuurd. Maar dit bericht kwam van Google.support. En dat bestaat niet. Dat kan je controleren. Je probeert naar de website te gaan. “Deze site bestaat niet”, lees je dan.



We maakten ook een fout. Een bericht van een school zag er net echt uit. De naam begon met ‘Sint’. Maar in plaats van bijvoorbeeld Sint-Jozef, stond er bij de afzender ‘stjozef’. ‘St’ is de afkorting van Sint. Dat kon dus kloppen. Maar het was een vals bericht. Let dus altijd op de kleine details.

 

Oppassen met Zoom



In de corona-crisis doen we vaak aan videobellen. Dat gebeurt vaak met de app Zoom. Maar die is niet altijd veilig. Zoom verstuurde gegevens door naar Facebook. Ook hackers of inbrekers op het internet konden gegevens stelen. Zoom beloofde dit op te lossen.

 

Tekst door Dominique Piedfort

Uit