enkel voor abonnees

Pas op met paddenstoelen plukken

binnenland - 23 11 2021
paddestoel
Unsplash / K. Kittus

Steeds meer mensen plukken paddenstoelen in de natuur. Wist je dat het eigenlijk niet mag? Wildplukken is in Vlaanderen en Brussel verboden. Tenzij je toestemming krijgt van de eigenaar van het stuk natuur. In Wallonië mag je wel in het wild paddenstoelen plukken. Waar moet je dan vooral op letten?

Bushcraften is nu een trend in Vlaanderen. Dat is leven in en van de natuur. Ook koken met producten uit de natuur hoort daarbij. Daarom gaan meer Vlamingen op zoek naar paddenstoelen. Dat gebeurt hier nu ook vaak door mensen die uit Oost-Europa komen. Daar is het al lang een gewoonte om thuis paddenstoelen te eten. Dat is ook zo in Wallonië, Frankrijk en Italië. In Engeland, Nederland en Vlaanderen is het geen gewoonte. Daar is er meer schrik voor het eten van giftige paddenstoelen. Daarom komen paddenstoelen niet snel op een menu. “Pas op met paddenstoelen eten!” Dat hoor je dan vaak. Walen en Fransen zeggen iets anders. “Paddenstoelen? Hmm, lekker!”

Maar wat als je gaat plukken in Vlaanderen en Brussel? En een boswachter betrapt jou? Dan zal je niet snel een boete krijgen. Je bent de paddenstoelen dan wel kwijt. De boswachter trapt daarna de paddenstoelen stuk. Dat is geen verspilling. Het is voeding voor de bodem. Heeft de plukker heel veel paddenstoelen bij zich? Dan wil die de paddenstoelen wellicht verkopen. Voor het plan om te verkopen, kan je wel een boete krijgen. In Nederland ben je de paddenstoelen niet kwijt. Daar mag je tot 250 gram mee naar huis nemen. Plukken doe je dus best in een bos in de Ardennen.

 

Uit
Groene knolamaniet
De groene knolamaniet - foto: Wikimedia
Uit

Het brood van een eekhoorn

 

Helaas plukken heel veel mensen op een verkeerde manier. Paddenstoelen steek je beter niet in een plastic zak. Dan kunnen ze niet ademen en worden ze rot. En jonge paddenstoelen moet je scheiden van oude paddenstoelen. Maar hoe herken je een jonge of oude paddenstoel? Dat is niet simpel. Dat moet je leren door ervaring. Die ervaring is er bij Walen, Fransen en Italianen. Ook Finnen en Zweden weten veel over paddenstoelen. De ouderen geven daar hun kennis door aan de jongeren.

Gebruik zeker een mandje of een papieren zak. En laat altijd wat paddenstoelen voor de dieren staan. Welke paddenstoelen kan je zeker eten? Dat is eekhoorntjesbrood of morieltjes. Maar zoek natuurlijk eerst op hoe dat eruitziet! Want elk jaar gebeuren er ongelukken. Nog altijd zijn er mensen die zomaar een maaltijd maken met giftige paddenstoelen. Ook goed plukken moet je kunnen. Afsnijden of hard trekken is vaak niet goed. Beter is om een paddenstoel voorzichtig los te draaien. En loop niet te veel op de plek waar paddenstoelen groeien. Zo kan er schade komen aan de ondergrond.

Wanneer komt er schade aan de gezondheid? Vaak zijn kinderen het slachtoffer. Ze wandelen door een bos en eten soms een stukje op van de vliegenzwam. Want die lijken op de paddenstoelen van kabouters. Gelukkig loopt het meestal goed af. De gevolgen zijn niet ernstig als je maar een klein stukje opeet. Maar zeker niet doen! Erger is het opeten van de groene knolamaniet. Die smaakt heel lekker, daarom eet iemand er soms te veel van. Maar van één paddenstoel van deze soort kan je al sterven. Vaak word je pas dagen later ziek. Dan kan het al te laat zijn voor je lever. Zo giftig is de groene knolamaniet. Waarom eten plukkers die dan op? Dat komt omdat een jong exemplaar lijkt op een eetbare champignon. De les is simpel. Pluk nooit iets wat op een champignon lijkt. En wat is de belangrijkste les? Heb je geen verstand van paddenstoelen? Ga dan nooit alleen plukken. Wandel altijd mee met iemand die er echt alles over weet. Smakelijk eten of veel beterschap!

Dominique Piedfort

Uit
Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood - Foto: Unsplash / A Schimmeck
Uit
Top
67-33
Uit