enkel voor abonnees

Leerlingen lezen steeds slechter

binnenland - 17 05 2023
vader en kind lezen samen
Foto: Pexels / RDNE Stock Project

Ouders spelen een rol

In Vlaanderen namen 5.000 leerlingen deel aan een Europese leestest. Dat waren kinderen uit het vierde leerjaar. Het resultaat is slecht. De oorzaak ligt ook bij ouders die weinig of geen Nederlands praten.

De test vond plaats tijdens de crisis van corona. Dat is niet de enige oorzaak. De vorige test kwam er in 2016. De Vlaamse leerlingen lezen nu veel slechter. In West-Europa is de toestand alleen in Finland en Nederland erger.
 

3 op de 100
In 2006 was er ook een leestest. De Vlaamse leerlingen deden het toen veel beter. Vergelijk je dat resultaat met nu? Dan is er voor lezen een achterstand van 10 maanden. Slechts drie procent van de leerlingen leest uitstekend.

Scholen
Veel scholen merken dat de leerlingen slecht lezen. Maar ze geloven niet meer dat de leraren daar iets aan kunnen doen. Daarom eisen ze van de leerlingen ook niet dat ze beter gaan lezen. De scholen verloren de moed.

Ouders
Ook de ouders spelen een rol. Samen lezen of spelen met taal? Dat doen alle West-Europese landen beter dan Vlaanderen. De taal thuis heeft nog een invloed. 33 procent van de leerlingen spreekt thuis nooit of zelden Nederlands.
 

Straffen
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil de ouders straffen. Dat zijn de ouders die hun kinderen na de school te weinig met Nederlands in contact brengen. Hij wil ook meer lessen Nederlands in de scholen.

Uit