enkel voor abonnees

Jongeren kopen vlot alcohol

binnenland - 29 08 2023
een glas wijn
Foto: PxHere

Winkels en cafés houden zich niet aan verbod

De overheid wil niet dat jongeren roken en alcohol drinken. Daarom bestaat er een verbod voor winkels. Zij mogen geen tabak en sterke drank verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Maar volgen ze die regel wel? 

Verkopers moeten de leeftijd van jongeren vragen. Bij twijfel kunnen ze om een bewijs vragen. De overheid waarschuwde winkels en cafés al. Ze zou daar controles op houden. De voorbije zomer ging de overheid aan het werk.

Tieners

De overheid wilde weten of verkopers de regels volgen. Daarom stuurde ze ‘mystery shoppers’. Die mensen doen alsof ze klant zijn. Nu waren dat 26 tieners. Zij gingen enkele weken lang sterke drank en tabak kopen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek was heel slecht. Ruim zeven op de tien winkels en cafés verkochten tabak aan jongeren. Met alcohol was het nog erger. Bijna negen op de tien keer konden jongeren sterke drank kopen. En dat gebeurde overal: in supermarkten, op festivals, in tankstations en in nachtwinkels.

Hoge boetes

Houden verkopers zich niet aan het verbod? Dan kunnen ze boetes krijgen. Die gaan van 200 tot 24.000 euro. Wie blijft verkopen aan jongeren riskeert zelfs een sluiting. De controle van de zomer was een grote waarschuwing.

Uit