Stef Wauters wint de Wablieft-prijs

"Het is geen hoofdpunt van Het Nieuws, maar voor mij toch een beetje een hoogtepunt"



De winnaar van de Wablieft-prijs voor duidelijke taal is dit jaar Stef Wauters. Hij ontving de prijs vorige week in de studio van VTM Nieuws.

Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal, gaat elk jaar op zoek naar inspirerende voorbeelden van heldere communicatie. De absolute topper wint de Wablieft-prijs. Dat is dit jaar VTM-nieuwsanker Stef Wauters.

“Een heel leuke bekroning”

Stef Wauters werd donderdagavond verrast in de studio van VTM Nieuws. Wablieft kwam hem feliciteren met een cameraploeg.

 

Uit
Aan

Stef Wauters: "Dit vind ik wel een heel leuke bekroning. We proberen vaak heel moeilijke en complexe verhalen bevattelijk voor het brede publiek te brengen. Daar werken we elke dag heel hard aan en dan doet het plezier als mensen zeggen: 'Dat doe je goed.' [...] "Het is niet echt een hoofdpunt van Het Nieuws, maar voor mij persoonlijk toch een beetje een hoogtepunt. Ik heb de Wablieft-prijs in ontvangst mogen nemen. Daar ben ik heel blij mee en ook wel een beetje trots op. Dankuwel!"

Natuurlijk en spontaan

Stef Wauters viel bij Wablieft op dankzij zijn heldere en natuurlijke manier van spreken, ook in studiogesprekken. Hij stelt vragen die een gemiddelde kijker zich zou stellen. Dat doet hij op een spontane manier. Daarnaast is hij vlot verstaanbaar omdat hij een goed tempo aanhoudt, goede klemtonen legt en voldoende adempauzes neemt. Hij vertelt het nieuws met een levendige en toch rustige intonatie. Zo is iedereen mee.

Een professionele jury

Voor het eerst koos Wablieft de winnaar samen met een externe jury. De zes leden zijn Steven Van Gucht (viroloog en winnaar van de Wablieft-prijs 2020), Dany Verstraeten (VTM-nieuwsanker), Ine Van Wymersch (procureur des Konings), Ruud Hendrickx (VRT-taaladviseur), Wouter Deprez (cabaretier) en Ronny Stoop (ambassadeur geletterdheid).

Geen prijsuitreiking

Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus kan er dit jaar helaas geen prijsuitreiking plaatsvinden met publiek erbij.

De andere kandidaten

De 'woonfiches' van Stad Gent

Een huis kopen of huren? Daar komt heel wat bij kijken. Daarom maakte Stad Gent voor haar inwoners ‘woonfiches’. Deze fiches leggen helder en beknopt uit hoe je bijvoorbeeld een sociale lening kan aanvragen. Of wanneer je recht hebt op een huurpremie of huursubsidie. De fiches zijn opgemaakt in de vorm van lijstjes om af te vinken. Ze vervangen brochures die samen 63 pagina’s telden. Nu zijn het nog maar 13 pagina’s, want de uitleg is veel gerichter. Overbodige info staat er niet meer in. 

Hebben Gentenaars toch nog vragen over wonen? Dan kunnen ze terecht in de zes kantoren van de Woonwijzers, die verspreid zijn over Gent.



De woonfiches zijn een project van de Dienst Wonen en de Dienst Communicatie van Stad Gent.

De website Notaris.be

Wablieft kreeg een mail van FedNot, de organisatie achter de website Notaris.be. Zij nomineerde zichzelf voor de Wablieft-prijs. Dat moedigen we zeker aan, zo ontdekken we wat er beweegt op het vlak van duidelijke taal.

Wablieft stelde vast dat de website Notaris.be volledig vernieuwd is. Je vindt er nu filmpjes met duidelijke uitleg over erven, ondernemen, familiezaken en nog veel meer. FedNot vereenvoudigde ook heel wat documenten in het Nederlands en het Frans.

Op de Facebookpagina van Notaris.be vind je nog meer heldere info. Daar kan je ook live sessies volgen over bepaalde onderwerpen. Heb je zelf een vraag voor een notaris? Dan kan je die stellen. En elke vrijdag krijg je een taaltip uit de sector. 

Uit

 

 

De Avond van de Wablieft-prijs is in samenwerking met:

Aan
deze organisaties maakten de Wablieft-prijs mee mogelijk
Uit