Op bezoek bij de jongeren van Kei-Jong

De krant Wablieft is er voor iedereen die nieuws in eenvoudige taal wil lezen

Op bezoek bij de jongeren van Kei-Jong, de winnaar van de Wablieft-prijs 2022.

 

Kei-Jong heeft vorig jaar de Wablieft-prijs voor duidelijke taal gewonnen. Ze organiseren cursussen voor jongeren met een verstandelijke beperking. Kei-Jong maakt ook boekjes in duidelijke taal. Wablieft ging op bezoek tijdens het reporter-weekend van Kei-Jong. Tijdens dat weekend maken ze een nieuw boekje. De jongeren kiezen zelf het onderwerp: mensen met een beperking.

Wablieft is benieuwd naar deze jonge reporters. Lezen ze ook onze krant? Volgen ze het nieuws in de wereld? Ze kennen Wablieft van op school. 

Uit
Jolien en Lennert
Jolien en Lennert
Uit
Top
33-67
Uit
Uit

 

De jonge reporters

De reporters zijn twee jonge vrouwen en drie jonge mannen met een lichte verstandelijke beperking. Ze zijn tussen 19 en 30 jaar oud. Ze hebben allemaal werkervaring. Ze krijgen ieder twee kranten: een Wablieft en een Wablieft Start. Wablieft brengt duidelijk nieuws, zonder moeilijke woorden. Wablieft Start is nog eenvoudiger, met minder tekst. 

Jolien

Jolien begint meteen de Start-krant te lezen. Ze vertelt vol verwondering wat ze op de foto’s ziet. Ze wil het medianieuws lezen, en iets over pesten. Ze leest graag voor. Het internationale nieuws vertelt ze vlot na. Nieuws volgt ze meestal op Facebook.

Bauke

Bauke wil liever de spelletjes achteraan in de Start-krant invullen. De woordzoeker heeft ze meteen opgelost. Op school keken ze naar Karrewiet. Als ze meer wil weten, vraagt ze uitleg aan vrienden. Voor moeilijke woorden is dat handig.

Ataol

De drie jongemannen hebben de Start meteen opzij gelegd. Ataol heeft thuis een populaire krant. Televisie kijken doet hij niet. Ataol bedenkt zich. Wablieft Start met de vele foto’s vindt hij toch prettiger.

Thijs

Thijs leest aandachtig de gewone Wablieft. Hij is goed op de hoogte. Hij kijkt via zijn tablet vaak op de app van een populaire krant. Hij kan ook goed overweg met de online-krant van Wablieft.

Lennert

Lennert knikt als hij iets leest wat hij al wist. Hij kijkt naar het televisienieuws samen met zijn grootouders. Hij leest daar ook een populaire krant. Wil hij meer weten? Dan zoekt hij het in boeken. Het internet vertrouwt hij niet zo. Hij heeft op school geleerd om voorzichtig te zijn op het internet.

Uit

Alle vijf willen ze weten wat er gebeurt. Over bekende mensen, rampen en oorlog, over gezondheid en Europees voetbal. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen gestegen, weten ze. Lennert wil weten wat er nodig is om te helpen. 

Na het gesprek mogen ze de reporter van Wablieft interviewen, als oefening. Zelf een interview geven aan deze krant was een beetje spannend. Gelukkig was het een leuke ervaring.

Deze mensen willen mee zijn en erbij horen. Wablieft helpt hen daarbij. Met eenvoudige teksten en duidelijke foto’s. Op papier én online. 

Uit
Ataol
Ataol
Uit
Top
67-33
Uit

Een jaar lang Wablieft of Wablieft Start lezen? Bestel makkelijk en snel via onze website www.wablieft.be. 

Voor scholen en instellingen is er het Schoolpakket, met elke week kant-en-klaar lesmateriaal bij enkele artikels. 

Aan
Uit