Lager geschoolde mensen lazen meer tijdens lockdown

Tijdens de ‘lockdown’ moesten we thuisblijven. Wat deden we toen? Meer mensen hebben gelezen. En mensen lazen ook langer dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB. En dat is goed nieuws.
 

Wat deden we allemaal tijdens de ‘lockdown’? De VUB onderzocht het. Ze liet mensen een dagboek bijhouden tussen midden maart en midden mei.
 

Twee uur meer per week

Wat blijkt? Ze brachten niet alleen meer tijd door met hun partner en kinderen. Ze lazen ook veel meer. Ruim 20% meer mensen heeft gelezen. Dat waren mensen met allerlei opleidingen. Het waren dus niet alleen de mensen die langer gestudeerd hebben. Er viel wel iets op. Vooral ‘lager’ geschoolden lazen meer dan anders. Iedereen las ook langer dan anders: tot twee uur meer per week.
 

Kranten, boeken en meer

Wat lazen mensen? Het gaat zowel om boeken als kranten, tijdschriften en nog andere dingen. Wel 65% van de mensen las tijdens de ‘lockdown’ kranten en tijdschriften. Voordien was dat maar 42%. En de mensen lazen ook meer boeken. Het gaat om 55%. Voordien was dat maar 32%.
 

Goed nieuws

Wablieft vindt deze cijfers goed nieuws. Want door meer te lezen, gaat lezen steeds makkelijker. Dat is belangrijk om goed mee te kunnen in de samenleving.

Uit