Kandidaten voor de Wablieft-prijs 2023 zijn bekend

collage kandidaten Wablieft-prijs 2023
kandidaten Wablieft-prijs 2023
Uit

Wie is het duidelijkst?

Kandidaten voor de Wablieft-prijs 2023 zijn bekend

7 november 2023

 

De shortlist van de Wablieft-prijs voor duidelijke taal is bekend. De drie kandidaten die dit jaar de prijs kunnen winnen, zijn wetenschapsjournalist Martijn Peters, de videoreeks Digiwatte en de nieuwe verklaring van rechten bij arrestatie door de politie.

Uit
Martijn Peters
Martijn Peters
Uit
Top
50-50
Uit

Martijn Peters legt wetenschappelijke fenomenen helder uit. Dat doet hij als journalist voor VTM, én in filmpjes op sociale media. Martijn Peters bereikt een breed publiek, jong en oud. Hij doet dat via TikTok, Instagram… Zijn fans hebben ons massaal gemaild om hem te nomineren. Hij streeft bewust naar laagdrempelige info. Moeilijke termen legt hij meestal uit en hij gebruikt duidelijke beelden. 

Uit
Digiwatte
Digiwatte
Uit
Digiwatte
Digiwatte
Uit
Top
50-50
Uit

De videoreeks Digiwatte legt verschillende digitale toepassingen uit. Elke aflevering gaat over een nieuw thema: apps van het openbaar vervoer gebruiken, je online identificeren, betalen met je smartphone en zoveel meer.

De filmpjes zijn heel laagdrempelig, om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Alles wordt stap voor stap uitgelegd. De filmpjes zijn ondertiteld, en er is ook telkens een versie met gebarentaal.

Digiwatte is een initiatief van Mediawijs in samenwerking met VRT, VVSG en District09.

Uit
Knipsel uit de nieuwe verklaring van rechten bij arrestatie door de politie
Knipsel uit de nieuwe verklaring van rechten bij arrestatie door de politie
Uit
Top
50-50
Uit

Recht op een tolk, zwijgrecht en recht op een advocaat. Het zijn maar enkele voorbeelden van de rechten die gelden bij een arrestatie. De politie moet een verdachte informeren over die rechten. Maar die tekst was vroeger lang en complex. Nu is er een nieuwe, duidelijkere versie. Brussel-Noord gaat er als een van de eerste politiezones mee aan de slag, samen met Namur Capitale, Eupen en Limburg Regio Hoofdstad. Na de proefperiode wordt de tekst geëvalueerd. Vanaf 2025 moet elke politiezone het nieuwe model gebruiken.

Dit project is een samenwerking tussen de Federale Overheidsdienst Justitie, de Politie, Droits Quotidiens, Fair Trial en IGO (het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding).

Wablieft is enthousiast over de nieuwe versie, en over de aandacht voor laagdrempelige teksten bij de politie en justitie. Deze tekst toont dat het kán. Dat wil Wablieft graag in de kijker zetten.

 

Wablieft maakt de winnaar bekend tijdens de Avond van de Wablieft-prijs op 5 december in het Arsenaal in Mechelen. 

De Avond van de Wablieft-prijs is mogelijk dankzij de volgende organisaties.

Uit
sponsors Wablieft-prijs
Uit