Heldere verklaring van rechten wint Wablieft-prijs 2023

Deze tekst kan de toekomst van justitie veranderen
 

Mechelen/Brussel- 5 december 2023
 

Bij een arrestatie heeft een verdachte rechten. Ariane Deladrière leidt een federaal project om die rechten duidelijker te maken. En dat project wint de Wablieft-prijs 2023. Het lijkt een klein project. Het resultaat is dan ook maar één pagina: de verklaring van rechten in duidelijke taal. Maar die pagina kan wel de toekomst van justitie veranderen. Ze toont dat duidelijke teksten ook mogelijk zijn bij justitie en politie.

Uit
winnaar Wablieft-prijs 2023
Foto: I. Moumouh / Wablieft
Uit


Ariane Deladrière reageert trots: “Dit is geweldig nieuws voor onze hele werkgroep. En ook voor justitie, eigenlijk voor iedereen. Want schrijf je rechten in klare taal? Dan begrijpen mensen die veel beter. De Wablieft-prijs is een mooie beloning voor alle medewerkers van dit project.”


Politiezone Brussel-Noord test de nieuwe verklaring uit, samen met Namur Capitale, Eupen en Limburg. Na de proefperiode wordt de tekst geëvalueerd. Daarna moet elke politiezone het nieuwe model gebruiken.
 

Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal, reikt elk jaar de Wablieft-prijs uit. De medewerkers van Wablieft stemmen samen met een jury: de vzw Kei-Jong (de winnaar van vorig jaar), Ruud Hendrickx (hoofdredacteur van Van Dale), Ronny Stoop (ambassadeur geletterdheid), Ine Van Wymersch (nationaal drugscommissaris), Dany Verstraeten (voormalig VTM-nieuwsanker) en Wouter Deprez (komiek en taalfanaat).
 

Twee andere kandidaten 


Nog een kandidaat voor de Wablieft-prijs 2023 was Martijn Peters. Hij legt wetenschappelijke fenomenen helder uit. Dat doet hij als journalist voor VTM, én in filmpjes op sociale media. Martijn Peters bereikt een breed publiek, jong en oud. Hij streeft bewust naar laagdrempelige info. Moeilijke termen legt hij meestal uit en hij gebruikt duidelijke beelden. 
 

Een andere kanshebber was de videoreeks Digiwatte. Die legt verschillende digitale toepassingen uit. Elke aflevering gaat over een nieuw thema: apps van het openbaar vervoer gebruiken, je online identificeren, betalen met je smartphone en zoveel meer.


De filmpjes zijn heel laagdrempelig, om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Digiwatte is een initiatief van Mediawijs in samenwerking met VRT, VVSG, Storycatchers en District09.


26ste Wablieft-prijs voor duidelijke taal


De prijs voor duidelijke taal kreeg een eerste winnaar in 1997. Dat was weerman Frank Deboosere. Andere winnaars waren onder meer VTM-journalist Stef Wauters (2021), viroloog Steven Van Gucht (2020) en de Vlaamse PhD Cup (2019).

Uit