Deze drie kandidaten maken kans op de Wablieft-prijs 2022

MECHELEN - 9 november 2022Welke drie personen of organisaties zetten zich het voorbije jaar extra in voor duidelijke taal? Wie maakt daarom kans om de Wablieft-prijs 2022 te winnen? Dat zijn de organisatie Kei-Jong, de tv-rubriek ‘Silver Surfers’ op VRT en het spel ‘WEGWIJS’ van de Gentse Wijkgezondheidscentra.Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal, reikt elk jaar de Wablieft-prijs uit. Wablieft stemt samen met een externe jury van zes leden. Die zes zijn Stef Wauters, Dany Verstraeten, Ronny Stoop, Ine Van Wymersch, Ruud Hendrickx en Wouter Deprez. 

 

Kei-Jong

Uit
Kei-Jong
Uit

Kei-Jong is er voor kwetsbare jongeren van 16 tot 31 jaar die nood hebben aan duidelijke informatie. De vzw maakte voor hen brochures met heldere info en een duidelijke opmaak. Die gaan over belangrijke en vaak complexe thema’s zoals stemmen, relaties, racisme en mentaal welzijn. Ook voor jongeren met een beperking die een persoonsvolgend budget willen aanvragen, maakte Kei-Jong een boekje. En staan er ergens moeilijke termen? Dan krijgt de lezer uitleg.

Kei-jong is deel van het WAT WAT-netwerk. Dat netwerk van meer dan 100 organisaties werkt samen aan kwaliteitsvolle jeugdinformatie. Dat is correcte en volledige info, op maat van jongeren.

Silver Surfers

Uit
Silver Surfers en Linde Merckpoel
Uit

Tegenwoordig kan zowat alles online. Maar heel wat mensen zijn niet mee. Daarom gaat Linde Merckpoel elke vrijdag aan de slag met de ‘Silver Surfers’. Die rubriek zie je in het tv-programma ‘Iedereen Beroemd’ op Eén. Denk aan paswoorden: hoe bewaar je die veilig? Hoe vind je de weg met Google Maps? Dat en nog veel meer pakt Merckpoel aan, in duidelijke taal. Complexe termen komen er niet aan te pas. Zo zijn niet alleen de deelnemers mee met de digitale wereld. Ook voor de kijkers is ‘Silver Surfers’ een laagdrempelig en leerrijk programma.

 

Het spel ‘WEGWIJS in Zorg en Gezondheid’

Uit
Wegwijs-spel
Uit

Heel wat mensen hebben vragen over hun gezondheid en hun welzijn. Waar kunnen ze terecht met welke vragen? De Gentse wijkgezondheidscentra en De Aanstokerij vzw maakten samen een spel waarmee je de diensten voor zorg en welzijn in Gent leert kennen. Je ontdekt ook wat je rechten zijn. De teksten zijn geschreven in duidelijke taal. Een prettig en toegankelijk spel voor spelers vanaf 16 jaar.

 

 

De winnaar van de Wablieft-prijs wordt bekendgemaakt op dinsdagavond 6 december in Mechelen.

Uit

De Wablieft-prijs is in samenwerking met

Uit
samenwerking Wablieft-prijs
Uit