De kandidaten voor de Wablieft-prijs zijn bekend!

Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal, gaat elk jaar op zoek naar inspirerende voorbeelden van heldere communicatie. De absolute topper wint de Wablieft-prijs. De shortlist is nu bekend. De strijd gaat dit jaar tussen de woonfiches van Stad Gent, VTM-journalist Stef Wauters en de website Notaris.be.

Dit jaar stemt Wablieft niet alleen. Voor het eerst is er ook een jury. De zes leden zijn Steven Van Gucht, Dany Verstraeten, Ine Van Wymersch, Ruud Hendrickx, Wouter Deprez en Ronny Stoop. Zij bepalen mee welke van de drie kandidaten de Wablieft-prijs wint.

De woonfiches van Stad Gent

Uit
Dienst Wonen van Stad Gent
Dienst Wonen van Stad Gent
Uit

Een huis kopen of huren? Daar komt heel wat bij kijken. Daarom maakte Stad Gent voor haar inwoners ‘woonfiches’. Deze fiches leggen helder en beknopt uit hoe je bijvoorbeeld een sociale lening kan aanvragen. Of wanneer je recht hebt op een huurpremie of huursubsidie. De fiches zijn opgemaakt in de vorm van lijstjes om af te vinken. Ze vervangen brochures die samen 63 pagina’s telden. Nu zijn het nog maar 13 pagina’s, want de uitleg is veel gerichter. Overbodige info staat er niet meer in. 

Hebben Gentenaars toch nog vragen over wonen? Dan kunnen ze terecht in de zes kantoren van de Woonwijzers, die verspreid zijn over Gent.

De woonfiches zijn een project van de Dienst Wonen (zie de foto) en de Dienst Communicatie van Stad Gent.

VTM-journalist Stef Wauters

Uit
Stef Wauters
Stef Wauters
Uit

Stef Wauters is als nieuwsanker een vaste waarde van VTM NIEUWS. Hij valt op dankzij zijn heldere en natuurlijke manier van spreken, ook in studiogesprekken. Hij stelt vragen die een gemiddelde kijker zich zou stellen. Dat doet hij op een natuurlijke, spontane manier. Daarnaast is hij vlot verstaanbaar omdat hij een rustig tempo aanhoudt, goede klemtonen legt en voldoende adempauzes neemt. Hij vertelt het nieuws met een levendige en toch rustige intonatie. Zo is iedereen mee.

De website Notaris.be

Uit
Jan Sap, directeur-generaal van FedNot
Jan Sap, directeur-generaal van FedNot
Uit

Wablieft kreeg een mail van FedNot, de organisatie achter de website Notaris.be. Zij nomineerde zichzelf voor de Wablieft-prijs. Dat moedigen we zeker aan, zo ontdekken we wat er beweegt op het vlak van duidelijke taal.

Wablieft stelde vast dat de website Notaris.be volledig vernieuwd is. Je vindt er nu filmpjes met duidelijke uitleg over erven, ondernemen, familiezaken en nog veel meer. FedNot vereenvoudigde ook heel wat documenten in het Nederlands en het Frans.

Op de Facebookpagina van Notaris.be vind je nog meer heldere info. Daar kan je ook  live sessies volgen over bepaalde onderwerpen. Heb je zelf een vraag voor een notaris? Dan kan je die stellen. En elke vrijdag krijg je een taaltip uit de sector. 
 

De winnaar van de Wablieft-prijs wordt bekendgemaakt op dinsdagavond 23 november in Mechelen.

Al sinds 1997 reikt Wablieft de Wablieft-prijs uit. Wablieft is het Centrum voor Duidelijke Taal. Met de prijs bekroont Wablieft mensen en organisaties die zich inzetten voor duidelijke taal. Omdat ze die zelf gebruiken of omdat ze anderen aansporen om dat te doen. In een ideale wereld zelfs allebei. Want dat blijft voor 1 op de 7 mensen in Vlaanderen erg nodig.

Meer info: www.wablieft.be/nl/wablieft-prijs 

De Wablieft-prijs 2021 is in samenwerking met:

Uit
samenwerking Wablieft-prijs
Uit