Bijna 10% van de Belgen gebruikte nog nooit internet

ikbenmee.be
Week van de Geletterdheid 2020
Uit

Bijna 10 procent van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikte nog nooit internet. Dat blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting (KBS). De Week van de Geletterdheid wil het probleem aanpakken. Dat gebeurt dit jaar samen met steden en gemeenten.

Het onderzoek van de KBS toont ook dat bijna 40 procent geen of weinig digitale kennis heeft. Het gaat vooral om mensen die minder lang naar school geweest zijn, minder geld verdienen en oudere mensen.
 

Uitgesloten

Dat is slecht nieuws. "Want digitale kennis wordt in de toekomst even belangrijk als kunnen lezen en schrijven. En ben je digitaal uitgesloten? Dan ben je in onze samenleving vaak ook sociaal uitgesloten.” Dat zegt de KBS.

Sinds de coronacrisis gebeurt er steeds meer digitaal. Ook de diensten van steden en gemeenten. Heb je een document nodig van je stad of gemeente? Dan moet je dat nu vaak aanvragen via internet.

E-inclusie

De Week van de Geletterdheid loopt van 7 tot 11 september. Dit jaar gaat er extra aandacht naar lokale besturen. Het doel is zoveel mogelijk 'e-inclusie'. Dat betekent dat steden en gemeenten mensen niet uitsluiten. Ze denken ook aan de mensen die niet goed digitaal kunnen werken. Daarom wil de Week van de Geletterdheid die mensen ook sterker maken. Dat kan met opleidingen over media en digitale vaardigheden. Want alleen met een sterk beleid van 'e-inclusie' kan iedereen deelnemen aan de digitale samenleving.

Steden en gemeenten

De Week van de Geletterdheid biedt lokale besturen kennis en hulpmiddelen om een e-inclusief beleid op te zetten. Dat doet ze samen met de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw).
 

Wablieft werkt mee aan de Week van de Geletterdheid.

Meer info: ikbenmee.be

Uit