enkel voor abonnees

Operatie Vrijheid mislukt

buitenland - 04 06 2019
Guiado
Belga - AFP / C. Hernandez

Het land Venezuela in Zuid-Amerika heeft twee presidenten. Nicolas Maduro is de echte president. Hij zorgde voor een grote crisis. Juan Guaido riep daarom zichzelf uit tot nieuwe president. Maar maakte hij vorige week de crisis nog groter?

Guaido begon met Operatie Vrijheid. Hij vroeg aan het volk om massaal op straat te komen. Ook het leger moest hem steunen. Dat protest moest zorgen voor het vertrek van Maduro. Duizenden mensen kwamen ook op straat. Maar dat was niet genoeg. En de meeste soldaten bleven Maduro trouw. Het plan van Guaido mislukte. Het zorgde vooral voor geweld en meer onrust.

 

Rusland

Maduro noemt het plan van Guaido een staatsgreep. Waarom laat hij hem dan niet oppakken? Kenners van politiek weten waarom. De Verenigde Staten steunen Guaido. De Amerikaanse president Trump wil Maduro weg. Vreest Maduro een inval van het Amerikaanse leger? Maduro krijgt wel de steun van Rusland, China en Turkije.

 

Spanje

De crisis breidt ook uit naar andere landen. Aanhangers van Maduro zorgen voor protest aan de ambassade van Venezuela in Washington. Venezuela vraagt aan de Verenigde Staten om de ambassade te beschermen. Leopoldo Lopez was altijd de grootste tegenstander van Maduro. Hij is in de hoofdstad Caracas gevlucht naar de ambassade van Spanje. En de soldaten die Guaido steunden, vluchtten naar de ambassade van Brazilië.

Uit