enkel voor abonnees

Giftige rook in Afghanistan

buitenland - 04 06 2019
Militairen in Afghanistan
Belga

Tussen 2008 en 2012 stuurde het leger van België ongeveer 2.000 soldaten naar Afghanistan. Veel van hen ademden er vaak vuile rook in. Die kwam vrij door afval te verbranden. Al zeker 100 soldaten maken zich zorgen over hun gezondheid.

Veel landen vochten in Afghanistan in de oorlog tegen de Taliban. Ook ons land stuurde soldaten. Velen van hen werkten er in een kamp bij de stad Kandahar. Vanop een vliegveld bij het kamp zette ons land F16-straaljagers in.

 

Afval

In het kamp in Kandahar zaten vele duizenden soldaten uit verschillende landen. De soldaten woonden er. Ze maakten dus ook afval. Om van dat afval af te raken, verbrandden ze het. Dat gebeurde in een grote kuil in de open lucht. De vuile rook dreef gewoon door de lucht. 

Elke dag werd in Kandahar ongeveer 100 ton afval verbrand. Daar waren ook plastics, autobanden en batterijen bij. Die geven giftige rook af. Soldaten ademden die rook in. Duizenden Amerikaanse en honderden Nederlandse soldaten klaagden al over ziektes door de rook.

 

Meldpunt

Het Belgische leger zei aan de krant De Morgen dat het geen klachten had gekregen. Volgens een onderzoek van het leger was er ook geen probleem met vuile lucht. Maar dat onderzoek bleek niet heel betrouwbaar. Het leger opende dan een meldpunt voor klachten. Al snel meldden zich bijna 100 soldaten. Zij vrezen allemaal ziektes door de vuile rook. 

Uit