enkel voor abonnees

Zo gemakkelijk is gezond, lekker en betaalbaar eten

advertentie - 21 11 2023
app Zeker Gezond
Zeker Gezond

Eten is genieten. Koken kost wel geld. Je kan elke euro maar één keer gebruiken. Toch kan je gezond, betaalbaar en lekker eten. Hoe? Met de recepten op www.zekergezond.be! Ivan en Khadija vertellen graag hoe zij dit doen. 

 

Uit
Ivan
Ivan
Uit

Ivan: “Ik vergelijk de prijzen”

Ivan zorgt voor lekkere, betaalbare maaltijden door goed te plannen. Elke vrijdag maakt hij een weekmenu. Ideetjes vindt hij op de website www.zekergezond.be. Hij zet alles wat hij nodig heeft op zijn boodschappenlijst. Hij weet in welke winkel groenten goedkoop zijn. Voor hij boodschappen doet op zaterdagochtend eet hij nog een banaan. “Je koopt meer als je honger hebt”, zegt Ivan. “Daarom eet ik iets gezonds ervoor, zoals een banaan of rozijnen.”

Ivan winkelt alleen. Zo is hij niet afgeleid. In de supermarkt vergelijkt hij de bananen. Hij bekijkt de prijzen per kilogram. “Die prijs staat veel kleiner gedrukt”, zegt hij. “Dat is jammer. Want die moet ik lezen om te kunnen vergelijken.” 

De goedkoopste bananen liggen onderaan in het rek. Dat is vaak zo. Het is dus wat zoeken. Maar dat doet Ivan graag. Hij weet dat hij zo elke dag weer iets lekkers kan koken. En dat voor een goede prijs. Dankzij zijn boodschappenlijst weet hij precies wat hij nodig heeft.

Uit
Zeker Gezond
Khadija
Uit

Khadija: “Mijn diepvriezer is mijn gezondste aankoop”

Khadija maakt niet graag een weekmenu. Maar ze kookt wel graag lekkere, gezonde maaltijden. Hoe? Door te letten op wat ze koopt. “Ik neem geen water in flessen”, zegt Khadija. “Het water uit de kraan is heel lekker.” 

Haar kinderen vinden diepvriesgroenten even smakelijk als verse. Die groenten zijn ook net zo gezond. Drie jaar geleden kocht Khadija een diepvriezer. “Ik wilde restjes beter bewaren”, zegt ze. “Daarom spaarde ik voor een diepvriezer. Nu bewaar ik daarin verse kruiden, soep, voorgesneden broccoli en spaghettisaus. Mijn beste en gezondste aankoop!” 

Het is voor Khadija nu makkelijker om gezond en lekker te koken. “Mijn boodschappen waren soms duur door het vlees. Nu eet ik minder vlees. In plaats daarvan gebruik ik linzen of kikkererwten. En één keer per week kook ik iets lekkers met restjes.”

Ideetjes vindt Khadija op www.zekergezond.be

 

Koken met Zeker Gezond

Wil je niet te veel geld uitgeven? En toch iets lekkers klaarmaken? Kijk dan eens naar de gerechten van Zeker Gezond. Zoals Ivan en Khadija al doen. Ivan kookt graag iets onbekends. Khadija gaat soms voor een moeilijker gerecht. Op Zeker Gezond vinden ze ideetjes over wat ze kunnen koken. Ze weten dat hun keuze altijd gezond en lekker is! Wat kies jij op www.zekergezond.be?

 

 

Uit

Waarom eten zij gezond? 

  • Omdat het lekker is. Groenten en fruit zijn heel smaakvol. Net zoals kikkererwten, noten, volkorenpasta, volkorenbrood, linzen en bonen. “Mmm, heerlijk... Daar kan ik echt van genieten!”, zegt Ivan.
  • Omdat het helpt om ziektes te voorkomen. “Mijn zus heeft diabetes type 2”, zegt Khadija. “Daarom eet ik nu gezonder. Want ik weet dat gezonde voeding mee voorkomt dat je deze ziekte krijgt. Ik drink elke dag groentesoep. En eet geen chips in de zetel. Ik neem liever een kommetje zelfgemaakte popcorn.”
  • Omdat het energie geeft. Van vet, zout en gesuikerd eten krijg je weinig energie. “Je verlangt ernaar. Je eet het op. En na een kwartier heb je weer honger”, weet Ivan. “Daarom eet ik ‘s middags liever een volkorenboterham met geroosterde aubergine. Dan heb ik veel langer een vol gevoel.”

Toch mag je ook ongezonde dingen eten. Maar gesuikerd, vet en zout eten eet je best niet elke dag. Kleine porties zijn ook beter dan een hele zak of pot.

Zoveel redenen om gezond te eten. Waarom doe jij het? Laat het weten via zekergezond@gezondleven.be

Uit
Zeker Gezond
Uit