Wablieft-Prijs 2017: De finalisten zijn bekend

Door lynn.claerhout@wablieft.be
15/11/2017 om 10:20

Wablieft-Prijs 2017: De finalisten zijn bekend

De finalisten voor de Wablieft-prijs van 2017 zijn bekend. Dit jaar maken de organisatie Helder Recht, journalist Chris De Nijs en het charter ‘Geletterde Gemeente’ kans op de prijs voor duidelijke taal.

Helder Recht
Iedereen heeft het recht om zijn rechten te begrijpen. Dat is het motto van de vzw Helder Recht. Op haar website staan heel wat concrete vragen met antwoorden in duidelijke taal. De vereniging ondersteunt ook sociale werkers en leert juristen om klare taal te gebruiken. Helder Recht ontstond naast de Waalse tegenhanger Droits Quotidiens, die al meer dan 20 jaar bestaat.

Chris De Nijs
VRT-journalist Chris De Nijs valt op door zijn heldere verslaggeving. Hij legt sociale kwesties eenvoudig uit in zijn eigen woorden. Vaak bericht hij over moeilijke zaken die voor veel mensen van belang zijn. Dankzij De Nijs kan iedereen begrijpen wat er precies gebeurt.

Charter 'Geletterde Gemeente'
Alle West-Vlaamse steden en gemeenten ondertekenden de overeenkomst ‘Geletterde Gemeente’. Hiermee zetten ze zich in om duidelijk en eenvoudig te communiceren. Ze zullen ook hun dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk organiseren. Waar nodig en mogelijk, gaan ze hiervoor in gesprek of werken ze samen met de lokale centra voor Basiseducatie.

Al twintig jaar reikt Wablieft de Wablieft-prijs uit. Wablieft is het Centrum voor Duidelijke Taal. Met de prijs bekroont Wablieft mensen en organisaties die zich inzetten voor duidelijke taal. Omdat ze die zelf gebruiken of omdat ze anderen aansporen om dat te doen. In een ideale wereld zelfs allebei. Want dat blijft voor veel mensen erg nodig.

De uitreiking van de Wablieft-prijs vindt plaats op woensdag 6 december in Mechelen. Meer informatie: lynn.claerhout@wablieft.be