Waarom is lezen belangrijk?

Door lynn.claerhout@wablieft.be
07/05/2019 om 13:35

Waarom is lezen belangrijk?

Wablieft vindt geletterdheid heel belangrijk. Ben je goed geletterd? Dan kan je vlot werken met taal, cijfers en computers. Je geletterdheid kan je verbeteren door te lezen. Doe je dat vaak? Dan word je er ook beter in. En waarom is dat belangrijk? We leggen een aantal redenen uit.

 

Veel ontwikkeling

Voor lezen gebruik je je hersenen helemaal. Je gebruikt je zicht, taalkennis, redeneren, geheugen en aandacht. Daarnaast maak je ook een verschil tussen hoofdzaken en bijzaken. Verhalen lezen prikkelt ook je verbeelding. Je kunt je er helemaal in verliezen. En je maakt je eigen film erover in je hoofd. Daarbij verwerk je ook gevoelens. Je voelt iets bij een verhaal. Bijvoorbeeld angst, spanning of een warm gevoel. Lees je een verhaal? Dan voel je ook mee met de belangrijkste personages. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van je emoties en medeleven.


Aandacht en rust

Volgens schrijver Jacques Vriens lukt dat allemaal niet met een iPad of andere tablet. Moderne media zijn vaak kort, vluchtig en onrustig. Een boek lezen geeft rust en verdieping. Zo oefen je ook je aandacht. Lezen kinderen alleen met een tablet of computer? Dan komen ze heel wat te kort, zegt de schrijver.


Slim, creatief en sociaal

Vriens wil dat scholen meer aandacht geven aan lezen en voorlezen. Dat moet volgens hem zorgen voor meer creatieve mensen met veel verbeelding. Mensen die zich kunnen inleven in anderen, en een eigen mening kunnen opbouwen. En vergeet niet: meer lezen zorgt ook voor meer kennis.

 

(Bronnen: Jacques Vriens, Zo ontmoedigt men lezen op school. NRC 28 mei 2013, pag. 15, en http://www.hersenenenleren.nl/waarom-lezen-zo-belangrijk-is/)