Drie kandidaten maken kans op de Wablieft-Prijs 2012

Door Farida Barki
12/11/2012 om 16:55

Drie kandidaten maken kans op de Wablieft-Prijs 2012

Wablieft ontving de voorbije maanden heel wat kandidaten voor de Wablieft-Prijs 2012. Uit de lijst van inzendingen en projecten die Wablieft zelf screende, selecteerde het een shortlist met drie genomineerden. Ontdek ze hier!

1. Ik haat lezen! is een campagne van Luisterpuntbibliotheek en ADIbib. Ik haat lezen! toont jongeren, kinderen en volwassenen met dyslexie dat er ook voor hen geschikt leesmateriaal is: de luisterboeken of DAISY-boeken. Met een frisse look en een opvallende campagne (herinnert u zich ook nog de grote affiches in treinstations?) maakt Ik haat lezen! dyslexie zichtbaar en bespreekbaar.

2. Vincent Kompany, aanvoerder van de Rode Duivels en van Manchester City, en twitteraar met meer dan een half miljoen volgers. Kompany is dus een populaire Belg op Twitter. Dat heeft zeker ook te maken met de helderheid van zijn berichten: duidelijke taal en gevatte reacties op de actualiteit. In interviews praat Kompany niet in clichés. Hij is eerlijk en recht voor de raap. Kortom: Kompany is een rolmodel voor duidelijke communicatie.

3. Kapitein Winokio is het alter ego van Winok Seresia. Hij is een muzikant die zich ergerde aan commerciële kinderdeuntjes. Als alternatief brengt Kapitein Winokio hedendaagse versies van traditionele kinderliedjes. Dankzij Kapitein Winokio is dit stuk erfgoed weer helemaal actueel, en bereikt het nieuwe generaties van kinderen én hun ouders, met Nederlands als moedertaal of als tweede, derde … taal. Een artistieke en uiteraard ook effectieve manier om aan taalverwerving te doen!

Wat is de Wablieft-prijs?

Wablieft reikt de Wablieft-Prijs elk jaar uit aan een persoon, organisatie of project. Winnaars hebben het afgelopen jaar duidelijk inspanningen geleverd om duidelijke taal te gebruiken en vervullen hiermee een vanzelfsprekende voorbeeldfunctie. De voorbije jaren bekroonde Wablieft o.a. Goedele Liekens,  Yamila Idrissi en het project G-kracht van het Leuvense Centrum voor Taal en Onderwijs. Andere winnaars vindt u op onze website.


De Wablieft-Prijs 2012 wordt – onder voorbehoud – uitgereikt op 14 december 2012, om 14 uur.

Meer info bij Ilona Plichart op 0474 04 87 93 en ilona.plichart@wablieft.be.