Drie gouden tips voor duidelijke taal

 

Een tekst in heldere taal leest zoveel aangenamer. Of je een vlotte lezer bent of net niet. Ontdek drie gouden tips om duidelijke teksten te schrijven.

Meer ondersteuning nodig? Stuur je vraag naar tekstadvies@wablieft.be. We helpen je graag!

Tip 1: spreek je lezer persoonlijk aan

Een tekst waarin je als lezer niet aangesproken wordt, komt al snel afstandelijk en koel over. Terwijl je als schrijver net je lezer wil betrekken.

Spreek daarom je lezer zo veel mogelijk aan met ‘je’ (of ‘u’). Je zal merken: je tekst wordt niet alleen persoonlijker en warmer, hij wordt ook concreter en vlotter.

Tip 2: schrijf korte zinnen

Hap je naar adem in het midden van een zin? Dan weet je hoe laat het is: de zin is veel te lang. Probeer daarom zinnen te schrijven van ongeveer 15 woorden.

Tip 3: gebruik alledaagse woorden

“Hopend U hiermee van dienst te zijn, verblijf ik met de meeste hoogachting.” Zou je dat gebruiken in een gesprek met een klant? Tuurlijk niet. Schrijf zo veel mogelijk zoals je spreekt.

Gebruik alledaagse woorden en vermijd verouderde, formele woorden en uitdrukkingen of stadhuistaal. Ze maken je tekst alleen maar wollig. Download onze lijst (Word, 293 kB) met alternatieven voor stadhuistaal. Laat je inspireren!