enkel voor abonnees

Eerlijke prijzen voor groenten en fruit

interview - 30 07 2020
een boerenmark
Foto: Steunpunt Korte Keten

De korte keten helpt de boeren

Ann Detelder werkt bij Steunpunt Korte Keten. Ze helpt boeren om hun producten te verkopen. Maar wat is dat, een korte keten? Wablieft vroeg het haar.

 

Wablieft: Wat is dat, de korte keten?

Ann Detelder: Dat is wanneer een boer zijn producten zelf verkoopt aan de mensen. Niet in de supermarkt of op een veiling. Dat kan in een winkel op de boerderij, een hoevewinkel. Of op het internet. Maar ook op de markt. De boer heeft dus echt contact met de kopers. Via de supermarkt kan ook. Maar dan moet de boer de prijs wel zelf kunnen kiezen.

Waarom is de korte keten belangrijk?

Deze manier van werken is eerlijker voor de boeren. Veel boeren verkopen hun producten aan een groothandel. Die kopen heel veel in een keer. Dan verkoopt de groothandel de producten aan de supermarkten. De supermarkt en de groothandel moeten zelf ook geld verdienen. Zo verdienen boeren heel weinig. Verkoopt de boer zelf de producten? Dan is de winst voor hem of haar. De boer kan dan ook zelf kiezen hoeveel een product kost.

Wat doen jullie bij het Steunpunt Korte Keten?

Wij helpen de boeren. De veiligheid van het eten is belangrijk. Daarover zijn er veel wetten. Dus vertellen we aan boeren wat ze moeten doen om veilig te zijn. We helpen ook bij de verkoop. Hoe maak je het best reclame? Open je een hoevewinkel of een online winkel? Of plaats je een automaat? We helpen iedere boer om zo goed mogelijk te verkopen.

Waarom zou iemand bij een boer willen kopen?

Je kan groenten, fruit en aardappelen bij de boer kopen. Soms komen ze recht van het veld. Deze producten zijn veel verser dan in de winkel. Je kan ook andere dingen kopen in een hoevewinkel. Boeren kunnen zelf ook eten klaarmaken. Bijvoorbeeld rijstpap, chocolademousse of ijs. Allemaal zelfgemaakt. In de supermarkt smaakt de rijstpap allemaal hetzelfde. Maar iedere boer heeft een eigen recept. En dus heeft ieder product een eigen smaak.

Je weet ook beter waar de producten vandaan komen. Je kan op de boerderij zien hoe alles werkt. De boer kan vertellen wat hij of zij doet. En hoe die iets maakt. Er is vertrouwen tussen de boer en de klant.

Zijn er ook nadelen?

Het grootste nadeel is voor de boer. Het kost veel tijd om zelf producten te verkopen. De boer moet eerst al het werk doen op de boerderij. En dan moet de boer misschien rijstpap of fruitsap maken. En daarna moet hij de spullen verkopen. De klanten moeten ook naar de hoevewinkel komen. Of naar de online winkel gaan. Daarom moet de boer goed reclame maken.

De boeren helpen elkaar wel. Zo geven ze elkaar producten om te verkopen. Heeft de ene boer groenten en heeft de andere boer fruit? Dan kunnen ze elkaar een deel geven. Zo kunnen ze allebei groenten en fruit verkopen. Dan hebben de klanten ook meer keuze. Mensen gaan liever naar een winkel met veel keuzes.

Zijn er online veel winkels van boeren?

Er komen er steeds meer bij. Dat komt vooral door de corona-crisis. Daarvoor waren er nog niet veel hoevewinkels online. Bij Steunpunt Korte Keten helpen we boeren om een online winkel te maken. De hoevewinkels zijn nu ook heel geliefd. Misschien vertrouwen mensen de boeren meer? Klanten kunnen ook op internet groenten en fruit bestellen. Ze moeten de producten enkel komen halen. Dat is makkelijk en snel. En ook veilig tijdens de corona-crisis. Want je ziet weinig mensen.

Is de korte keten enkel voor mensen die op het platteland wonen?

Nee, in de stad bestaat die ook. Er zijn organisaties die de verse producten naar de stad brengen. Zij verdienen geen geld. Dus het blijft goed voor de boeren. En de kopers moeten niet extra betalen. De organisaties ‘VoedselTeams’, ‘BoerenEnBuren’ en ‘Lokaal Markt’ doen dat. In Gent zijn er zeker zeven boerenmarkten. De boer komt zo tot in de stad.

Mensen in de stad kunnen natuurlijk ook de online winkels gebruiken. Je bestelt wat je wil. Bijvoorbeeld bij www.rechtvanbijdeboer.be. Dan moet je maar één keer naar de boer rijden. Daar staan je spullen dan op jou te wachten.

Hoe vind je een boer bij jou in de buurt? Kijk op www.rechtvanbijdeboer.be

tekst door Justine Helleputte

Uit