enkel voor abonnees

Het verdriet is niet voorbij

buitenland - 13 03 2023
verwoesting in Turkije
Foto: Belga-AFP / O. Koze

Na de beving in Turkije en Syrië

Op maandag 6 maart was er ‘Iedereen helpt’. Dat was de actiedag van ‘Syrië Turkije 12-12’. Die actie helpt de slachtoffers van de grote aardbeving van juist een maand eerder.

 

Op 6 februari 2023 toonde de aarde haar kracht. Ze beefde zwaar in Zuid-Turkije en Noord-Syrië. De landen zijn buren. Bij de ramp vielen zeker 52.000 doden. Daarvan zijn zeker 46.000 Turken. Syrië telt minder slachtoffers. Maar Syrië is een land in oorlog. Het is al veel armer dan Turkije.

 

Verdriet gaat niet weg

De beving en de naschokken zijn voorbij. En het verdriet om de doden is groot. Maar het leven gaat voort met zijn verdriet. Dat merken de vele duizenden andere slachtoffers. Ze verloren familie en vrienden. Ze zijn gewond. Ze hebben geen huis meer. Ze hebben geen werk meer. Velen hebben niets meer.

 

De wereld helpt

De ramp in Turkije en Syrië lokte veel hulp uit. Veel landen stuurden redders, dokters en verplegers. Ze hielpen bij het zoeken naar overlevenden. Ze verzorgden gewonden. Een maand geleden zette België voor hen een veldhospitaal op. Daar werken dokters en verplegers in tenten.

 

Geld nodig

Veel hulp komt van de overheid. Maar hulp en steun blijven maanden en zelfs jaren nodig. Dat kost heel veel geld. De hulp is het best als een dieselmotor. Ze is niet allemaal even snel. Ze moet wel lang blijven draaien. Dus ook ‘Syrië Turkije 12-12’.

 

Steun de actie ‘Turkije Syrië 12-12’. Dat kan door geld te storten op het nummer BE19 0000 0000 1212. Je kan dat ook langs de website 1212.be. Schenk je 40 euro of meer? Dan kan je dat inbrengen op je brief voor de belastingen.

Uit
Bart Peeters
Foto: VRT / JOKKO
Uit
Hadise
Hadise - Foto: VRT / JOKKO
Uit
Top
50-50
Uit

12-12 voor hulp

De actie ‘Syrië Turkije 12-12’ is het werk van de groep ‘12-12’. Die groep bestaat uit zeven grote organisaties voor hulp. Dat zijn Oxfam-Solidariteit, Handicap International Belgium, Dokters van de Wereld, UNICEF België, Caritas International Belgium, Plan International België en het Belgische Rode Kruis.

Waarom 12-12? Omdat samenwerken altijd beter is. Het maakt hulp krachtiger en het bespaart kosten. Het geeft mensen ook zekerheid. Schenk ik geld als hulp? Dan kan ik juist weten wat ermee gebeurt. Zo komt ongeveer 97 euro van elke 100 euro terecht op de plaats van de ramp.

Reclame

12-12 krijgt niet zomaar geld voor Turkije en Syrië. De groep moet reclame maken op radio, tv en internet. Alleen zo weten mensen hoe groot de vraag om hulp is. Bedrijven van media helpen. Ze geven tijd op hun zenders van radio en tv. Of ze geven plaats op websites en sociale media.

Aan
artiesten voor 12-12
Foto: VRT / JOKKO
Uit

Mensen helpen mensen

En artiesten helpen mee

 

De actie ‘Syrië Turkije 12-12’ steunt op een idee. Mensen helpen mensen. Dat vind je ook terug in ‘People help the People’ uit 2007. Dat was een liedje van de Britse popgroep Cherry Ghost.

 

De Britse zangeres Birdy maakte er een hit van in 2011. Na vijf jaar was de video bij het liedje 100 miljoen keer bekeken. Dat bewijst het nut van muziek. Ze brengt mensen samen. 

 

Artiesten voor 12-12

Artiesten of zangers hopen met hun muziek mensen te helpen. Dat doen ook 35 Vlaamse artiesten. Zij vormen ‘Artiesten voor 12-12’. Daarbij zijn oude bekenden als Clouseau, Bart Peeters en Natalia. Maar ook Pommelien Thijs, Camille Dhont, Metejoor, Gustaph en vele anderen.

 

Verkopen hoeft niet

‘People help the People’ is het lied van de actie. Het moet niet echt verkopen. Het moet mensen aanzetten tot schenken. Dat was wel even anders bij het grote voorbeeld van ‘Artiesten voor 12-12’. Dat was de groep Band Aid in 1984.

 

Honger in Ethiopië

Honger in Ethiopië maakte tussen 1983 en 1985 tot een miljoen doden. Beelden van de Britse tv-zender BBC schokten de wereld. Eind november 1984 kwam voor één dag Band Aid samen. Dat was geen echte popgroep. Het waren allerlei Britse en Ierse popsterren. De bekendste zijn Bono, Sting, George Michael en Paul McCartney. Ze zongen ‘Do they know it’s Christmas Time’ van Bob Geldof. 

 

Hit en meer

Dat liedje werd een superhit. Het haalde in 13 landen nummer 1 in de hitlijsten. Het plaatje werd op enkele jaren meer dan 11 miljoen keer verkocht. Maar het deed veel meer. Na de hit volgden in 1985 de Live Aid-concerten in Londen en in het Amerikaanse Philadelphia. Die brachten bijna 168 miljoen euro op voor het goede doel.



 

tekst door Michel Helaers

Uit
Natalia
Foto: VRT / JOKKO
Uit
Clouseau
Foto: VRT / JOKKO
Uit
Top
50-50
Uit