Meer mensen naar Voedselbanken
Meer mensen naar Voedselbanken

Bijna 160.000 mensen kregen vorig jaar hulp van de Voedselbanken. Die organisaties geven eten aan arme mensen. In 2005 waren het er minder dan 110.000. Het cijfer van 2017 is een record. Het is een teken dat de armoede stijgt.

Schenken

Wie krijgt er hulp van de Voedselbanken? Dat zijn mensen met een klein pensioen. Er zijn werklozen bij. Ook alleenstaande ouders hebben het moeilijk. De Voedselbanken krijgen hulp van winkels. Zo schonk Colruyt vier jaar geleden 250 ton voedsel. Vorig jaar was dat 2.000 ton.

 

Europa

 De Belgische Voedselbanken bestaan 30 jaar. Ze krijgen giften van mensen en geld van Europa. Maar de Voedselbanken hebben meer geld nodig om te blijven bestaan.
Niet alleen oudere mensen krijgen hulp. Een twintiger sprak met de pers. Hij kan zijn rekeningen niet betalen. Hij gaat naar de Voedselbanken om te kunnen eten. Hij schaamt zich daarvoor. Op weg naar de Voedselbanken hoopt hij niemand tegen te komen.

 

Bananen

Vrijwilligers verzamelen het voedsel. Ze gaan naar de bakker en naar een veiling voor groenten en fruit. De vrijwilligers klagen zelf ook. Soms geven ze tomatensoep en bananen. weg. Maar sommige armen hebben liever iets anders. Dat begrijpen de vrijwilligers niet.

(geplaatst op 22 januari 2018)


 

 

 

Wolf doodt schapen
Wolf doodt schapen

Een boer in Meerhout vond twee dode schapen bij zijn kudde. Een derde schaap was gewond. Sporen op en rond de dieren wijzen op een aanval van een wolf. Mogelijk is Naya de dader. Dat is de naam van de eerste nieuwe wolf in België. Dat dier kwam enkele weken geleden uit Duitsland. Onderzoekers volgen het dier met een zender. De overheid betaalt de schade door de wolf, omdat ze wolven beschermt.

(geplaatst op 22 januari 2018)


 

 


 

 


Meer mensen kiezen voor trein

Vorig jaar stapten mensen in België 230 miljoen keer op de trein. Dat zegt het spoorbedrijf NMBS. Dat is 3% meer dan in 2016. Het is ook de grootste stijging in de voorbije tien jaar. De oorzaak ligt vooral bij vrije tijd. Meer mensen nemen de trein op een vrije dag. Veel extra reizigers zijn gezinnen op uitstap. Reizigers vragen om meer zitplaatsen. De NMBS belooft 10.000 plaatsen extra tegen 2020.

(geplaatst op 22 januari 2018)