Michel geeft regering niet op
Michel geeft regering niet op

Eerste minister Charles Michel (MR) gaat tot de verkiezingen van mei verder met een nieuwe regering. Die regering-Michel 2 was nodig na een week van ruzie tussen de ministers. De partij N-VA wil niet meer meedoen.

Michel 2

Michel doet nu verder met drie partijen. Dat zijn Open Vld, CD&V en MR. Zal de nieuwe regering de volgende vijf maanden overleven? Dat is helemaal niet zeker. De regering-Michel 2 bezet in de Kamer maar 52 zetels. Dat is 24 zetels te weinig om te beslissen. Voor elk plan moet de regering even steun zoeken bij andere partijen.

 

Marrakesh

De oorzaak is de Migratie-verklaring van de Verenigde Naties (VN). Die behandelt de aanpak van vluchtelingen in de wereld. Meer dan 150 landen gaan daarmee akkoord. Eerste minister Michel was daarvoor maandag aanwezig in de stad Marrakesh in Marokko.


Vooraf

Een week lang was dat onzeker door de partij N-VA. Die wou niet dat Michel naar Marrakesh zou gaan. Want de N-VA was plots tegen de verklaring. Volgens deze partij zet de verklaring de grenzen open voor iedereen.


Leugens

Er is nog een andere waarheid. N-VA zette op sociale media een korte tijd foto’s. Daarop stonden zes slogans tegen de VN-verklaring. Er waren vijf leugens bij. De beelden leken heel sterk extreem-rechts. Ze verschilden amper van de reclame van de partij Vlaams Belang.


Verkiezingen

Wellicht denkt de N-VA aan de verkiezingen van over vijf maanden. Ze wil meer rechtse en extreem-rechtse kiezers winnen. De N-VA probeerde in de ruzie over te komen als het slachtoffer. Daarom namen haar mensen in de regering zo traag ontslag. Toch is dat het gevolg. De regering gaat door zonder Jan Jambon, Theo Francken, Zuhal Demir en Johan Vanovertveldt. Andere ministers nemen hun taken over.

(geplaatst op 10 december 2018)

(foto Belga)


 

 

 

Persoon blijft wereldkampioen boksen
Persoon blijft wereldkampioen boksen

Delfine Persoon verlengde voor de achtste keer haar wereldtitel in het boksen. De Keniaanse Judy Waguthii daagde haar uit. Zij kreeg veel klappen van Persoon. De scheidsrechter legde in de tiende ronde de wedstrijd stil. Persoon komt uit West-Vlaanderen. Ze won al 42 keer en is 33 jaar. Persoon verloor nog maar één wedstrijd. Ze is wereldkampioen bij de lichtgewichten van de bond WBC. Lichtgewichten wegen minder dan 61 kilogram. Ook Femke Hermans vocht voor een wereldtitel. Bij de bond WBO is ze wereldkampioen bij de super-middengewichten (tot 76 kg). Hermans bokste tegen de Amerikaanse Claressa Shields. De Amerikaanse won in de tiende ronde.

(geplaatst op 10 december 2018)

Ketnet-ster dood
Ketnet-ster dood

De actrice Désirée Viola is dood. Ze werd 26 jaar. Viola speelde prinses Roos in de tv-reeks ‘Prinsessia’ op Ketnet. De actrice pleegde zelfmoord. Haar vader roept op om geld te schenken aan het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Dat kan met de actie ‘De Warmste Week’. Heb je zelf vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn. Die kan je gratis bellen op het nummer 1813. Je vindt ook uitleg op de website www.zelfmoord1813.be

(geplaatst op 10 december 2018)