Minister Schauvliege neemt ontslag
Minister Schauvliege neemt ontslag

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) (midden op foto) nam ontslag. Ze was minister van Natuur, Omgeving en Landbouw. Ze sprak voor een vereniging van boeren. Daar zei ze iets over de betogingen voor een beter klimaat. Dat waren leugens.

In het jaar 2003 was Vera Dua Vlaams minister voor Landbouw. Ze hoorde bij de partij Groen. De boeren betoogden toen tegen haar beleid. Boeren noemden haar een groene hoer. Joke Schauvliege deed mee aan deze betoging.

 

Toeval

Wat zei Schauvliege vorige week tegen de boeren? Dat de betogingen voor een beter klimaat geen toeval zijn. Het is een vorm van wraak. Voor wat er in 2003 gebeurde met Vera Dua. Volgens Schauvliege had iemand van de Staatsveiligheid dat verteld. De Staatsveiligheid waakt over de veiligheid van België.

 

Actie

De Staatsveiligheid meldde dat er niemand van de dienst met Schauvliege sprak. Zij loog. Dat was een schandaal. Ze gaf haar ontslag. Ze zei dat er nog een reden was. De minister kreeg de hele tijd sms-berichten. Dat zorgde voor stress. Het was een actie van de groep ‘Act For Climate Justice’. Er kwam kritiek op die actie. Maar kenners van politiek zijn het eens. Joke Schauvliege ging zelf in de fout. CD&V koos al een nieuwe minister voor het milieu. Dat is Koen Van den Heuvel. Hij was burgemeester van de gemeente Puurs-Sint-Amands.

(geplaatst op 11 februari 2019)

(foto Belga)


 

IJsberen zoeken voedsel
IJsberen zoeken voedsel

Nova Zembla slaat alarm. Nova Zembla is een groep eilanden van Rusland. Ze liggen in de Noordelijke IJszee. Dat is dicht tegen de Noordpool. In het grootste dorp van Nova Zembla wonen 3.000 mensen. In het dorp komen normaal een zestal ijsberen. Plots gaat het nu om 52 ijsberen. Ze durven mensen aan te vallen op zoek naar voedsel. De inwoners proberen de dieren te verjagen met licht en lawaai. Dat helpt steeds minder. Ze dreigen de dieren te doden. Dat mag niet van de overheid. IJsberen zijn beschermde dieren. De oorzaak van alles is de opwarming van de aarde. Dat doet het ijs van de Noordpool smelten. IJsberen kunnen zo minder vis en andere dieren vangen als voedsel.

(geplaatst op 11 februari 2019)


Beste skiester met pensioen
Beste skiester met pensioen

Lindsey Vonn stopt met skiën. De Amerikaanse van 34 jaar skiede vorig weekend haar laatste wedstrijd. Dat was het WK afdaling in Zweden. Vonn mocht als derde het podium op. Daarmee nam ze in schoonheid afscheid. Vonn is de beste skiester ooit. Ze won 82 wedstrijden voor de Wereldbeker. In 2010 haalde ze goud op de Olympische Spelen. Ze blesseerde zich verschillende keren aan haar knieën. Dat is ook de reden waarom ze stopt.

(geplaatst op 11 februari 2019)

(foto Belga)