VRT werkt niet meer met Bart De Pauw
VRT werkt niet meer met Bart De Pauw

Tv-maker Bart De Pauw mag niet meer werken voor de VRT. Hij zou vrouwen lastigvallen. Dit is een gevolg van de Amerikaanse zaak Weinstein. Die filmbaas randde vrouwen aan. Daarna kwamen er ook in Vlaanderen verhalen over mannen met macht.

Klachten

Na de zaak Weinstein kreeg de VRT klachten. Vrouwen vertelden over het gedrag van Bart De Pauw. Hij stuurde vele berichten met zijn telefoon. De Pauw vroeg om seks. Hij bleef de vrouwen lang lastigvallen. Dat heet stalking.

 

Ernstig

De VRT vond de zaak ernstig. De Pauw presenteerde een quiz op zondagavond. Die komt niet meer op tv. Hij heeft ook een bedrijf dat tv-programma’s maakt. De VRT wil daar nog mee samenwerken. Maar wel onder strenge voorwaarden.

 

 Rechtbank

 Bart De Pauw geeft toe dat hij berichten naar vrouwen stuurde. Maar hij zegt dat hij niet aan stalking deed. Hij vindt dat hij zich niet kon verdedigen.  Op de sociale media krijgt hij steun. Die mensen vinden dat dit een zaak is voor een rechter.

 

 Gerecht

 Het gerecht gaat de zaak nu ook onderzoeken. Zaterdag bezochten speurders de VRT. Zondag raakte nieuws bekend over de slachtoffers van De Pauw. Zij nemen samen een advocaat. Die moet ervoor zorgen dat hun namen niet bekend worden.

 (geplaatst op 13 november 2017)

 


 


 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Rode Duivels overtuigen niet

De Rode Duivels plaatsen zich vorige maand voor het wereldkampioenschap (WK) voetbal van volgend jaar. Tot dan spelen ze nog enkel oefenwedstrijden. Na Mexico was Japan aan de beurt; Opnieuw overtuigden de Duivels niet. Tegen Mexico kregen ze nog drie doelpunten tegen. Dit keer hield de verdediging van België wel het doel schoon. Aanvallen ging dan weer veel slechter. In minuut 72 kon Lukaku dan toch de 1-0 voor België maken. Dat was ook de eindstand.

(geplaatst op 15 november)


Zware aardbeving treft Iran

Een aardbeving trof de buurlanden Iran en Irak. Meer dan 400 mensen kwamen daarbij om. Mogelijk vielen er nog meer doden. Iran en Irak delen een grens. In dat gebied beefde de aarde op zondagavond. De schok had een kracht van 7,3. Onderzoekers noemen dat een ‘zware beving’. Ze was te voelen tot in Israël en Turkije.

De kern van de beving lag in Iran. Ze ontstond 23 kilometer diep in de aarde. In Iran telden redders al meer dan 400 doden. Zeker 2.500 mensen zijn gewond. Het stadje Sarpol-e Zahab is het ergst geraakt. In Irak vielen veel minder slachtoffers. In 2003 trof een hele zware beving Iran. Die raakte vooral de beroemde stad Bam. Toen vielen er 26.000 doden.

(aangepast op 16 november 2017)