Wat na de verkiezingen?
Wat na de verkiezingen?

De strijd vooraf was lang en hard. Nu is het zover. De verkiezingen zijn voorbij. Wat zeggen de uitslagen in de grotere steden? Wat betekenen ze voor de toekomst?

Antwerpen

De meeste aandacht ging naar Antwerpen. Al zes jaar is Bart De Wever (N-VA) er burgemeester. Hij deed dat met hulp van de partijen CD&V en Open Vld. Veel mensen willen verandering. Ze hoopten op Wouter Van Besien van de partij Groen. Die wou burgemeester worden met de steun van linkse partijen. Groen deed het met 18% van de stemmen heel goed. Maar vooral de partij sp.a deed het slecht. Van Besien kan zo geen burgemeester worden. Het wordt zeker opnieuw Bart De Wever. N-VA blijft de grootste partij met 35% van de stemmen. Met wie De Wever wil besturen, is nog onduidelijk.

 

Gent

In Gent was er zwaar verlies voor sp.a en Groen. Ze gingen samen naar de verkiezingen. De grote winnaar was Open Vld van Mathias De Clercq. Hij wil zeker burgemeester worden. Sp.a en Groen willen wel met hem samenwerken. Dat deden ze al onder burgemeester Termont. Alleen krijgen ze nu minder macht in het bestuur.

 

Mechelen

In Mechelen blijft Bart Somers (Open Vld) (zie foto) zeker burgemeester. Zijn lijst met Groen won veel stemmen. Hij riep Mechelen uit tot stad van de hoop, zonder veel geruzie. In Kortrijk vindt  Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zich ook super. Ook zijn lijst werd sterker.

(geplaatst op 15 oktober 2018)

(foto Belga)


Rode Duivels spelen gelijk

De Rode Duivels speelden in Brussel 1-1 gelijk. De tegenstander was Nederland. Het ging om een wedstrijd onder vrienden. De uitslag had dus geen belang. Toch konden de trainers er iets uit leren. Beide ploegen konden veel wisselen. België speelde zonder Courtois, Vertonghen en Fellaini. De Duivels kwamen snel op voorsprong. Dries Mertens trapte met een mooi schot in de hoek van het doel. Nederland had het moeilijk. Na 27 minuten kon Danjuma Groeneveld wel 1-1 maken. Op het einde van de wedstrijd kregen de Belgen nog een grote kans om 2-1 te maken. Dat mislukte nipt.

(geplaatst op 17 oktober 2018)

Te veel appels

In België is de oogst van appels heel groot. In het buitenland ook. Daarom is er nu een te groot aanbod aan appels. Daardoor is de prijs lager. Voor de klant is dat goed. Maar niet voor de landbouwers. Zij krijgen nu minder geld voor de appels. Dit jaar zien sommige soorten er anders uit. Zo zijn sommige appels groter of is de kleur anders. Dat komt onder meer door het warme weer.

(geplaatst op 15 oktober 2018)