Hongkong op straat tegen China
Hongkong op straat tegen China

In Hongkong kwamen tot twee miljoen mensen op straat. Ze betoogden tegen een nieuwe wet. Die maakt de macht van China groter. Ze eisen ook het ontslag van Carrie Lam. Deze vrouw bestuurt Hongkong voor China.

 

Voor de rechter

Hongkong is een gebied in Zuid-China met 7,3 miljoen inwoners. Het was een Britse kolonie tot 1997. De Britten gaven Hongkong terug aan China onder voorwaarden. Hongkong kreeg zeker 50 jaar geen wetten van China. Net in Hongkong is er veel kritiek op China. Omdat China geen vrij land is. Enkel de partij van communisten is er toegelaten. China probeert toch meer invloed te krijgen in Hongkong. Zo voerde Carrie Lam een nieuwe wet in. Die laat toe dat mensen uit Hongkong in China voor de rechter komen. Dat leidde de voorbije week tot grote protesten. Lam schorste de wet voorlopig. Maar voor de betogers is dat niet genoeg.

(geplaatst op 17juni 2019)(foto Belga)


Kinderen van IS naar Belgiƫ

Ons land haalde zes kinderen weg uit Syrië. Hun ouders waren lid van terreurgroep IS. De ouders zijn nu dood. De kinderen zaten lang in een kamp in het noorden van Syrië. Daar zijn Koerden de baas. Ze houden veel vroegere strijders van IS gevangen in kampen. De Koerden vragen al langer dat landen hun eigen mensen terughalen. België wil dat alleen doen voor kinderen die geen ouders meer hebben.

(geplaatst op 17juni 2019)


Zuid-Amerika in het donker

Vorig weekend was er een grote stroompanne in Zuid-Amerika. Op zondagochtend hadden bijna 50 miljoen mensen thuis geen elektriciteit. Vooral Uruguay en Argentinië hadden last van de panne. Het openbaar vervoer lag stil. En mensen konden geen drinkwater krijgen. De oorzaak is nog niet zeker. Mogelijk was er een storing in het netwerk van elektriciteit in Argentinië. ‘s Avonds was het probleem opgelost.

(geplaatst op 17juni 2019)