Frankrijk koos Macron en Le Pen
Frankrijk koos Macron en Le Pen

Frankrijk kiest een nieuwe president. Dat gebeurt in twee rondes. Zondag gingen de mensen voor de eerste keer stemmen. Emmanuel Macron haalde de meeste stemmen. Hij begon pas vorig jaar een eigen partij. Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National werd tweede.

Op 7 mei moeten de Fransen dus kiezen tussen Macron en Le Pen. Macron is de grote favoriet. Maar misschien verrassen de Franse kiezers wel. Zoals de Amerikaanse kiezers voor Trump kozen, en niet voor favoriet Clinton.

(geplaatst op 24 april 2017)

 

 


Veelvraat geboren in Han
Veelvraat geboren in Han

In het dierenpark bij de Grotten van Han is een veelvraat geboren. Dat gebeurde voor het eerst in ons land. Een veelvraat is een soort van marter. De dieren zijn heel zeldzaam en bedreigd. Er zijn nog maar ongeveer 1.300 van die dieren in de wereld. Daarvan leven er 116 in dierenparken in Europa. Een volwassen veelvraat weegt tussen de 9 en 30 kilogram. De dieren worden 65 tot 105 centimeter lang. De baby-veelvraat heeft nog geen naam.

(geplaatst op 18 april 2017)

 

 


Sterke Belgen op WK baanwielrennen

In Hongkong vond het wereldkampioenschap baanwielrennen plaats. De Belgen deden het daar heel goed. Ze kwamen naar huis met vijf medailles. Jolien D’hoore en Lotte Kopecky werden wereldkampioen in de ploegkoers. D’hoore haalde ook brons in het onderdeel scratch. Nicky Degrendele won brons in het keirin. Bij de mannen haalde Kenny De Ketele zilver in de puntenkoers. Samen met Moreno De Pauw haalde De Ketele ook brons in de ploegkoers.

(geplaatst op 18 april 2017)