600 jonge vluchtelingen spoorloos
600 jonge vluchtelingen spoorloos

In 2017 zijn 618 minderjarige vluchtelingen in België verdwenen. Het zijn vluchtelingen die zonder ouders in België kwamen. Steeds meer jonge vluchtelingen verdwijnen. In 2016 waren het er 284.

24 uur

Bij Child Focus zijn er maar 124 vermiste jongeren gemeld. Bij minderjarige vluchtelingen kan zo een melding dagen of weken duren. Dat zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). Bij Belgische kinderen gebeurt dat binnen 24 uur.

 

Meer aandacht

Steeds vaker melden mensen verdwijningen van jonge vluchtelingen. Dat komt onder meer door een nieuwe aanpak. Er is nu meer aandacht voor die vluchtelingen. Hulpverleners spreken hen eerder aan. Ze vragen de jongeren bijvoorbeeld vroeger om een asiel aan te vragen. Dat zegt Edward Landtsheere. Hij werkt bij de Dienst Voogdij van Justitie. Bij die dienst worden minderjarige vluchtelingen gemeld.

 

Nog meer

Volgens Vautmans weet niemand hoeveel jonge vluchtelingen in Europa komen. En ook niet hoeveel er vermist zijn. Bij Child Focus komen er wel steeds meer meldingen. Maar zij denken dat het probleem nog veel groter is.

(geplaatst op 23 april 2018)

 

Dj Avicii overleden
Dj Avicii overleden

De Zweedse dj Avicii is vrijdag plots overleden. Hij werd 28 jaar. Zijn echte naam was Tim Bergling. Hij werd dood gevonden in zijn hotelkamer in de stad Muscat in Oman. Het is nog niet bekend hoe hij overleed. Maar het lijkt een natuurlijke dood. Avicii had al langer een slechte gezondheid. Daarom stopte hij in 2016 met optreden. Bekende liedjes van hem waren ‘Levels’ en ‘Wake Me Up’.

(geplaatst op 23 april 2018)

ETA erkent leed

In Spanje is er groot nieuws van ETA. ETA is een terreurgroep. Ze streed 50 jaar lang voor een eigen land voor de Basken. Die leven in een streek in Noord-Spanje. ETA liet nu een groot stuk in de krant zetten. De groep zegt spijt te hebben. Ze erkent dat ze mensen veel leed en pijn gaf. ETA pleegde zeker 4.000 aanslagen. Die maakten ruim 800 doden. In 2011 stopte ETA met geweld. Mogelijk houdt ETA binnenkort op te bestaan.

(geplaatst op 23 april 2018)