Angela Merkel blijft kanselier
Angela Merkel blijft kanselier

In Duitsland gingen de mensen stemmen voor het parlement. De partij CDU van Angela Merkel blijft de grootste. Maar ze verloor wel veel kiezers. De extreem-rechtse partij AfD won veel stemmen. 

Angela Merkel is sinds 2005 bondskanselier van Duitsland. Zou ze opnieuw de Duitse regering mogen leiden? De partij van Merkel verloor veel stemmen. Maar met 33% blijft ze toch met voorsprong de grootste.

 

 Regering

Merkel mag dus opnieuw een regering vormen. Dat wordt niet eenvoudig. Ze regeerde met de socialisten van de SPD. Die verloren fors en willen niet meer in de regering. Merkel moet samenwerken met andere partijen. Dat worden wellicht de Groenen en de liberalen van de FDP.

 

Extreem-rechts

Het resultaat van de extreem-rechtse partij AfD viel het meest op. Bij de vorige verkiezingen haalde ze geen zetel. Nu kreeg ze 12% van de stemmen. Daarmee is ze de derde grootste partij. Voor het eerst sinds Wereldoorlog 2 zit een extreem-rechtse partij in het Duitse parlement. Veel Duitsers betoogden daar al tegen.

(geplaatst op 25 september 2017)

 

 

 


 


 


 

 


 

 


 

 


 

 

 


 

 

 

 


Echte Rubens in Schotland
Echte Rubens in Schotland

De Schotse stad Glasgow is blij. Ze ontdekte in haar verzameling een echt schilderij van Pieter Paul Rubens. Rubens maakte zijn beste werk in de 17de eeuw. De Vlaamse schilder is wereldberoemd. Het schilderij in Glasgow toont het portret van een hertog. Het schilderij stond bekend als een kopie van het echte werk. Dat was al 400 jaar verdwenen. Nieuw onderzoek verraste. Dit is toch het enige echte schilderij.
(geplaatst op 25 september 2017)


 

  

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Trump en Kim Jong-un dreigen met oorlog

De spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten van Amerika (VS) blijft stijgen. Hun leiders bedreigen elkaar met totale oorlog.De Amerikaanse president Trump sprak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Hij noemde er de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ‘raketman’. Kim Jong-un liet de voorbije maanden raketten afschieten in Azië. Dat maakt buurlanden Zuid-Korea en Japan heel ongerust. “Als het moet, zullen we Noord-Korea volledig vernietigen”, zei Trump. Een minister van Kim Jong-un voorspelde al een nieuwe test met een waterstofbom.

(geplaatst op 25 september 2017)