Wablieftboeken

Vlotte boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers. De boeken zijn boeiend, spannend, ontroerend, interessant... En geschreven door bekende auteurs.

Ontdek alle boeken! Klik op de afbeeldingen voor meer info.

Luisterboeken

Ben je slechtziend? Gaat lezen om een of andere reden moeilijk? Dan kan je ook luisteren naar de Wablieft-boeken. Van alle Wablieft-boeken bestaat een luisterboek. Wablieft werkt hiervoor samen met de Luisterpuntbibliotheek. 
Bij een bestelling vanaf vijf verschillende Wablieft-boeken, krijg je er de luistercd's gratis bij.

Nieuw Leven + handleiding (Gratis)

Nieuw Leven + handleiding (Gratis)

Nieuw Leven, een soap voor laaggeletterde anderstaligen

De soap Nieuw Leven staat voortaan gratis online. Ook de handleiding stelt Vocvo gratis ter beschikking.

 

Alle materialen kan je vinden op de digitale leeromgeving: https://sites.google.com/vocvo.be/leeromgeving-nieuw-leven/

De afleveringen van de soap vind je op YouTube, via deze link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmcXMH-MP5sZKEolPNj9G2_nt-G5QXYgs

 

Er is momenteel een tekort aan audiovisueel lesmateriaal voor de lessen Nederlands aan anderstaligen. Op vraag van CBE Gent-Meetjesland-Leieland ontwikkelde Vocvo ‘Nieuw Leven’. De film kadert binnen het project 'Ouders in Actie' dat de Koning Boudewijnstichting subsidieerde. De doelgroep van ‘Nieuw Leven’ zijn anderslerende laaggeletterde anderstalige ouders. Zij behoren tot het opleidingsprofiel Alfa NT2. Lesgevers kunnen het materiaal echter ook voor een bredere doelgroep binnen NT2 inzetten. 

Herkenbare en grappige soap

Het volledige pakket van 'Nieuw Leven' bestaat uit drie delen: een film, een handleiding en het scenario. Op de leeromgeving vind je ook heel wat foto's. Dat is handig voor je lessen! De film telt 8 afleveringen en duurt ongeveer een uur. De soap gaat over twee gezinnen die in Gent wonen, een Vlaams gezin en een gemengd Vlaams-Afrikaans gezin. Het verhaal is opgevat als een soap, maar je kan de scènes ook probleemloos apart tonen.

De personages komen in herkenbare situaties terecht. Vergelijkbare situaties komen in de lessen Nederlands op een basisniveau aan bod. De personages moeten bv. hun kind op school inschrijven, formulieren invullen en een afspraak bij de dokter maken. De film motiveert cursisten om een eenvoudig gesprek te voeren. De soap vermindert ook hun drempelvrees voor buitenschoolse opdrachten. ‘Nieuw Leven’ koppelt steeds het didactische aan het humoristische. Precies omdat het zo'n grappige soap is, blijven de cursisten aandachtig.

Didactische handleiding

De handleiding bestaat uit twee delen. Deel 1 informeert over het doel en de meerwaarde van audiovisueel materiaal. Ook de kenmerken van de doelgroep zetten we op een rijtje. Het tweede deel is didactisch. Naast algemene informatie over het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas, geven we concrete tips voor luister-, spreek-, lees- en schrijfoefeningen. 'Nieuw Leven' is geen volledig uitgewerkt lespakket. Het is onze bedoeling om lesgevers middelen aan te reiken, zodat ze daarna zélf aan de slag kunnen gaan.

Bestellen

Dit boek is uitverkocht.

Leesfragment

Ben je benieuwd naar de soap? Bekijk dan enkele fragmenten